Znanost otkriva da se djeca mogu naučiti zdravije hraniti uz gledanje televizije

by | 26 travnja, 2020

Jedan od najkompliciranijih zadataka svakog roditelja jest pokušati uvjeriti svoju djecu da jedu zdravu hranu umjesto junk fooda, i što je još složenije, naučiti ih da uživaju u njoj.

Jedna znanstvena studija, koju prenosi Bright Side, objašnjava metodu pomoću koje roditelji mogu iskoristiti televiziju kao ispomoć da njihova djeca zavole zdravu hranu. Koliko god se to činilo nevjerojatnim, televizija vam može biti saveznik u borbi da vaša djeca počnu jesti zdrave obroke.

Možda se pitate: “Kako mi televizija može pomoći da moje dijete jede zdravije?” Odgovor je jednostavniji nego što možete zamisliti: samo morate natjerati djecu da gledaju emisije o kuhanju gdje su glavni sastojci jela zdrave namirnice, kao što je, na primjer, MasterChef Junior. Studija je zaključila da emisije i videoprilozi mogu pozitivno utjecati na dječje ponašanje i stavove.

Kako? Autori tvrde da ove emisije promoviraju zdravu percepciju hrane jer se, prema teoriji zvanoj Cue Reactivity, prepoznaje da ljudi mogu razviti određene reflekse tako što će im biti predstavljeni određeni stimulans ili signali. Prikazivanje hrane u programima utječe na to koja jela djeca žele konzumirati, izaziva žudnju za prikazanom hranom, kao i specifično ponašanje kod djece.

Kako je otkriven utjecaj televizije na zdravu prehranu djece

Da bi proveli istraživanje, znanstvenici su od 125 djece u dobi od 10 do 12 godina zatražili da gledaju 10 minuta programa nizozemske televizije namijenjene mališanima. Neki su gledali epizodu sa zdravom hranom, a drugi su gledali epizodu s nezdravim grickalicama. Tako su u prvom videu prikazani rajčicu, češnjak, kelj pupčar i drugo voće i povrće, dok su u drugom predstavljeni hamburgeri, pomfrit s majonezom i kroasani.

Kako bi osigurali da dječja percepcija hrane bude onakva kakvu su namjeravali, znanstvenici su zamolili djecu da proizvode koji su se pojavili u videozapisima ocjenjuju od 0 do 10 prema njihovom mišljenju: nula za jako nezdravu, a 10 za vrlo zdravu hranu. Na kraju su djeci ponudili užinu: mogli su izabrati između različitih opcija, kao što su kriške jabuke, komadići krastavca, pomfrit ili pereci.

Čak 41 % djece izabrao je zdrave opcije

U grupi djece koja su gledala videozapis sa zdravom hranom, više od 41 % njih odabralo je zdravu užinu, dok je u drugoj grupi samo 20 % djece izabralo zdravu opciju. Oni koji su gledali epizodu sa zdravim grickalicama imali su 2,7 puta veću vjerojatnost izabrati zdravu hranu nakon što su je gledali na televiziji.

“Rezultati ove studije ukazuju da emisije o kuhanju mogu biti dobro sredstvo za promociju pozitivnih promjena u preferencijama, stavovima i ponašanju vezanim za dječju prehranu”, rekao je vođa istraživanja Frans Folkvord, doktor s Tilburg University.

Mogućnosti za promociju dobre prehrane kod djece

Poticanje dobrih prehrambenih navika kod mališana nije baš komplicirano jer je to navika, a one se lakše stječu u djetinjstvu. Komplicirana je stvar napraviti da oni vole i steknu ovu naviku. I za to postoje alternative:

Budite im uzor: Frans Folkvord kaže da djeca usvajaju ponašanje svojih roditelja, tako da je najsvjesniji i najkorisniji način da se utječe na djecu da im date osobni primjer. Ne samo to: u ovoj studiji stručnjaci predlažu promociju zdrave prehrane u školama, odnosno kreiranje školskih programa koji potiču dobre navike.

“Omogućavanje edukacije o prehrani u školskom okruženju može imati važan pozitivan utjecaj na znanje, stavove, vještine i ponašanje djece. “Učenike može potaknuti na to da isprobaju novu hranu koju su prije prezirali pozitivno modeliranje vršnjaka i nastavnika”, kaže Folkvord.

Nemojte im raditi pritisak: Moguće je da djeca odbacuju određene namirnice, a da ih čak nisu ni probala. Potrebno je pokušavati iznova, ali s vremenskim razmakom od najmanje jednog tjedna. Jedno je istraživanje pokazalo da možete pomoći djetetu da izgubi strah od isprobavanja nepoznatih okusa i novih tekstura ako ih u ranoj dobi pokušate natjerati da probaju novu i drukčiju hranu svaki dan.

Uključite ih: Druga studija istih autora pokazala je kako je veća vjerojatnost da mladi ljudi koji sudjeluju u pripremi zdrave hrane konzumiraju više proizvoda bogatih hranjivim tvarima i manje namirnica s visokim udjelom šećera i masti u usporedbi s onima koji ne sudjeluju u kuhanju.

Ohrabrujte ih: Dr. Maya Adam, direktorica Centra za zdravstveno obrazovanje Stanford University, kaže da s djecom morate razgovarati o hrani, ali ne kroz zabrane, nego putem ohrabrivanja. To znači da je puno bolje, umjesto da im kažete: “Ne bi trebao jesti šećer”, reći: “Jesi li primijetio kakav okus imaju krastavci ako na njih stavimo limun i sol?”

Foto: Alexander Dummer / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR