Stručnjaci odlučili: Ovo je deset najboljih dijeta za zdravlje srca

by | 3 svibnja, 2023
najbolje dijete za zdravlje srca

Američka udruga za srce (AHA) ocijenila je deset popularnih dijeta te njihove potencijalne benefite u sprječavanju bolesti srca. Kriteriji su bili promoviranje zdrave hrane, manje šećera, soli i prerađene hrane te dnevna količina nutrijenata.

Najbolje su ocijenili DASH dijetu, kreiranu za ljude s visokim krvnim tlakom te poznatu mediteransku dijetu. DASH način prehrane preporučuje inače upravo AHA koja je i provela ovo ocjenjivanje.

Iako mnogi čimbenici imaju ulogu u zdravlju srca, prehrana je među najvažnijim čimbenicima koje je najlakše kontrolirati. Liječnici upozoravaju da hrana s visokim udjelom natrija, kolesterola i zasićenih masti može povećati stres na arterijama i uzrokovati probleme s krvožilnim sustavom. S druge strane, hrana bogata hranjivim tvarima kao što je vitamin K — koji pomaže u zaustavljanju zgrušavanja krvi — i cjelovite žitarice i drugo može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

AHA je svoje ocjene popularnih prehrambenih dijeta objavila krajem travnja u časopisu Circulation, a u svakoj od ocjenjivanih kategorija dodijeljivali su od 0 do 10 bodova. Keto i paleo dijeta dobile su najlošije ocjene, dok je DASH dijeta dobila 100/100 bodova.

Kod nje je ključno da je smanjen unos masnog mesa poput svinjetine, govedine, a temelji se na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, nemasnom mesu te ribi. U prvom krugu, ocijenjenom kao najboljem za zdravlje srca, našle su se još mediteranska, pesketarijanska i lakto-ovo prehrana.

Sve dijete bodovane su na temelju toga potiču li jedenje voća i povrća, cjelovite žitarice, proteine iz zdravih izvora, izbjegavanje nezdravih ulja, kontrolira li se unos šećera i soli, izbjegava li se ultraprerađene hrane, ograničava alkohol i koliko je strogo pridržavanje dijete.

Pročitajte: Pet namirnica koje trebate jesti nakon treninga za brže mršavljenje

Poredak najboljih dijeta za zdravlje srca

DASH dijeta je postigla savršen rezultat na svakom pokazatelju i dobila je ocjenu 100. Ova dijeta izbacuje masno meso poput svinjetine, govedine i pilećih zabataka. Umjesto toga, preporuča ribu ili pileća prsa kao izvor proteina. Mlijeko s niskim udjelom masnoće također se preferira u odnosu na punomasno mlijeko.

Mediteranska dijeta izgubila je bodove jer promovira pijenje crvenog vina, ali uključuje i masline te losos koji u pripremi mogu imati previše soli.

Pesketarijanska dijeta također je nešto bodova izgubila na pripremi ribe sa soli.

Veganska prehrana završila je tek u drugom krugu, a zamjerili su joj teškoću održavanja ovog isključivo biljnog načina života. Osim toga, zaključili su kako mnogi vegani pate od manjka vitamina B12, što može dovesti do gubitka kose, problema s vidom te oštećenja živčanog sustava.

Keto i paleo dijeta su u zadnjoj grupi, s najlošijim ocjenama. Kod keta je problem što izbacuje gotove sve ugljikohidrate te ih zamjenjuje hranom bogatom masti i proteinim, kako piše DailyMail.

Cilj je doći u ketozu, stanje u kojem tijelo koristi svoju mast, a ne ugljkohidrate kao primarni izvor energije. Slabo je ocijenjena u gotovo svim segmentima. Paleo dijeta izbacuje svu hranu koja nije bila dostupna našim davnim precima te uglavnom uključuje meso, voće i povrće.

Ideja je da naša tijela nisu evoluirala dovoljno kako bi procesuirala modernu hranu. Iako izbacuje obrađenu hranu izbacuje i žitarice, mlijeko, gluten te šećer. Bodove je gubila na manjku cjelovitih žitarica, previše soli te kompliciranosti.

Popis dijeta od najvećeg do najmanjeg broja ocjena:

DASH
Pescatarian
Mediterranean

Lacto-Ovo

Vegan
Low-fat

Very low-fat
Low-carb

Paleo
Keto

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini 

Foto: Beo88 iStock/Getty Images Plus via Getty Images