Slavni portal otkrio: Ovo su najpopularnija dječja imena u 2024. godini
Kako odabrati ime za bebu? Dok neki roditelji godinama "čuvaju" ime koje je za njih od posebnog značaja, drugi gotovo do samog rođenja ne mogu odlu...
Od ribljeg paprikaša bez riba i ražnjića do Ledenog vjetra i sladoleda od kupine
Svi znamo da je za zdravlje i ljepotu važno ono što se nalazi na tanjuru. Ljeto, s obiljem svježeg voća i povrća na jelovniku, idealna je prilika za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Prijatelji životinja na www.prijatelji-zivotinja.hr nude recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da uživamo u sezonskim namirnicama, rashladimo se od vrućina i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet.
Iz kuharica Prijatelja životinja izdvajamo nekoliko recepata laganih ljetnih jela, od slanih do slatkih, koja se pripremaju brzo, a nestaju još brže.
Sastojci: 500 g patlidžana, 2 češnja češnjaka, 5 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, sol, papar, peršin (prema želji)
Priprema: Patlidžane narezati na ploške, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti. Dobro usitniti patlidžane blenderom pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar. Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu. Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.
Sastojci: 500 g krumpira, 170 g tikvica, 300 g patlidžana, 2 dl vina, 400 g luka, 3 češnja češnjaka, 2 žlice ulja, ½ žličice slatke mljevene paprike, 2 male ljute papričice, 1 žlica dimljene paprike, 1 l vode, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 žlice usitnjenih algi
Priprema: Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice i luk te protisnuti češnjak. Luk popržiti u loncu i kad uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 1 tanko narezan luk, 4 oguljena i narezana češnja češnjaka, 1 manji lovorov list, 1 mali patlidžan, 2 tikvice, 3 paprike, 8 velikih rajčica, ½ l pasirane rajčice, 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar
Priprema: Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list. Miješati dok luk ne omekša. Izrezati patlidžan na male kockice. Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta. Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške. Papriku narezati na trake. Rajčice grubo nasjeckati. Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj temperaturi 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati. Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.
Sastojci: 6 velikih paprika, 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka), 1 glavica luka, 2 mrkve, 4 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, pola šalice pasirane rajčice, 1 žlica sojina umaka, pola vezice peršina, sol i papar prema ukusu
Priprema: Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar te na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od rajčica i ukrasiti vrhnjem od soje. Peći oko pola sata na 180 °C. Poslužiti uz to rižu ili neku drugu žitaricu.
Sastojci: 1 kg šampinjona, 250 g komadića od soje (ili sejtana), 1 kg patlidžana, 1 kg tikvica, 1 kg paprike, 1 kg luka, umak od soje, usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje
Priprema: Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 cm, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata. Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Komadiće soje kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak. Šampinjone očistiti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (složiti u posudu u dva sloja). Kad je pečeno, još malo poprskati uljem (i umakom od soje prema ukusu).
Sastojci: 200 – 250 g slanutka; Za kore: 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba), 1 šalica šećera, 1,5 šalica glatkog brašna, pola žličice praška za pecivo, malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata), 5 žlica ulja, 1 žlica octa; Za 1. kremu: 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju, 3 dl sojinog mlijeka, ½ litre veganskog šlaga; Za 2. kremu: ½ l veganskog šlaga; Voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…
Priprema: Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, izraditi vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom koji treba dodavati postupno. Kad postane čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28-30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli izraditi šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ispočetka: biskvit, žuta krema, voće, šlag.
Sastojci: 2 šalice lubenice narezane na kocke, šalica malina, 2 kuglice veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.
Sastojci: 250 g kupina, 100 g borovnica, 3 banane, 2 vanilin šećera, 150 ml zobenog mlijeka; Za ukrašavanje: listići badema
Priprema: Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4 – 5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kuglice, posipati listiće badema i poslužiti. Prije oblikovanja kuglica, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.
Naslovna fotografija: jenifoto/iStock/Getty Images Plus
Foto i tekst: Prijatelji životinja