Što su to suha ulja i zašto je cijeli svijet zaluđen njima

by | 6 studenoga, 2020

Kad čujete izraz “suho ulje”, vrlo vjerojatno pomislite na nekakav prah. No epitet “suho” ne odnosi se na teksturu, nego opisuje način na koji se ulje ponaša u kontaktu s kožom.

Naime, svako ulje koje koža apsorbira u vrlo kratkom roku može se nazvati suhim uljem. S druge strane, imamo ulja koja se puno duže apsorbiraju te ostavljaju masni trag na licu. U posljednje vrijeme suha su ulja stekla veliku popularnost, a to se nije dogodilo nezasluženo. Radi se o biljnim uljima koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama i koja hrane te hidratiziraju kosu, kožu lica i tijela te nokte. Suha ulja dokazano su efektnija kada je u pitanju njega kože i kose, stoga ne čudi što su u posljednje vrijeme sve više u uporabi kao sam proizvod, a ne kao dodatak drugim beauty proizvodima.

Dobrobiti suhog ulja

Suha ulja imaju ista hidratantna svojstva kao “obična” ulja, no njihova je prednost što ne ostavljaju masni trag na kosi ili koži. Mnogi ga biraju upravo zbog toga što se upijaju nekoliko sekundi nakon uporabe. Dobrobiti suhog ulja su hidratacija, povećanje kolagena, smanjenje crvenila i suhoće, usporavanje starenja i uklanjanje znakova starenja, smanjenje oštećenja nastalih od sunca.

Oblici u kojima dolaze suha ulja

Suha ulja mogu doći u nekoliko oblika. Najpopularniji oblik u kojem dolaze suha ulja su ona u obliku spreja, koji je vrlo lako nanijeti. Zatim, suha ćete ulja naći u obliku bočice na kapaljku, što također olakšava korištenje. Osim toga, suha ulja možemo pronaći u raznim beauty proizvodima poput šampona te krema.

Foto: Christin Hume/Unsplash