Ovo je položaj u kojem bismo svi trebali spavati, prema stručnjacima

Položaj kod spavanja može imati velik utjecaj na zdravlje

by | 28 rujna, 2022
spavanje na leđima, položaj spavanja

Sigurni smo da mnogi od vas ne razmišljaju puno o tome kako spavaju, to jest u kojem položaju. Nakon napornog dana i životnog tempa koji svi imamo, puno puta samo je bitno da legnemo u krevet i zaspimo te utonemo u miran san.

Ipak, stručnjaci otkrivaju da upravo položaj kod spavanja može imati veliki utjecaj na zdravlje – od toga koliko zapravo dobro spavate do napetosti koju osjećate na različitim točkama u tijelu, što često dovodi do bolova u mišićima i zglobovima.

Pročitajte: Uzrokuje li spavanje na trbuhu ili boku doista bore?

Spavanje na leđima kao najbolji položaj

Stručnjakinja za spavanje Kiera Pritchard iz Everynight Mattresses kaže da je spavanje na leđima najbolji položaj u kojem se kralješci na leđima mogu prirodno poravnati u neutralan položaj bez ikakvih pregiba ili krivina te je zdravo za vašu kralježnicu. Ističe da je svačije tijelo drukčije i neki položaji mogu biti bolji za određenu osobu na temelju vaše visine, težine ili prethodnih ozljeda, a ako imate bolove u leđima, definitivno prakticirajte spavanje na leđima.

Osim navedenog, ovaj položaj dobar je za sprječavanje žgaravice, refluksa želulane kiseline i pomaže osobama s prehladom ili alergijama. Ako vam spavanje na leđima nije prirodno, vježbajte ga tako što ćete vježbati svoj um. Čak i ako zaspite na leđima i probudite se tijekom noći u drugom položaju, jednostavno se okrenite na leđa i dalje tako spavajte. Potrebna je samodisciplina koju je moguće usavršiti.

Ako gledamo dugoročne koristi ove vrste spavanja, ono pomaže:

  • u smanjenju bolova u leđima
  • u smanjenju bolova u glavi
  • kod pritiska u prsima
  • ublažiti sekret u sinusima.

Međutim, još uvijek samo 10 % osoba spava na leđima, dok ih čak 74 % spava na boku, a samo 16 % na trbuhu.

Uz to, bitno je spomenuti da je spavanje na trbuhu jedini položaj koji se smatra nezdravim jer je jako stresan za kralježnicu jer na nju stvara pritisak, kao i na prsa i pluća. Kod ovog položaja više je u funkciji vrat koji morate okretati na lijevu ili desnu stranu te time ugrožavate protok krvi.

Spavanje na desnom boku korisno je za vaše srce.

Pročitajte: 4 najbolje glazbene aplikacije za spavanje!

Foto: olegbreslavtsev iStock/Getty Images Plus via Getty Images