Smijemo li koristiti više od jednog seruma za lice istovremeno?

by | 10 prosinca, 2020

Od svih koraka u skincare rutini, serumi posljednjih nekoliko godina sjede na tronu.

Tonici su tu kao neka sporedna uloga i nemaju dovoljno zasluga, no jeste li znali da zapravo tajna skincarea leži u pravilnom nanošenju proizvoda? Slojevitost seruma na čistoj, svježoj koži može učiniti i štetu i korist, ovisno o tome što koristite i za koju namjenu. Dok su neki serumi savršeni za izbijanje prištića po licu i čišćenje pora, drugi mogu kontrolirati produkciju seruma, pomoći s upalnim procesima na koži ili obnavljaju stanice. Naravno – svi zvuče genijalno i kao da nam trebaju, no, razmislite još jednom prije nego počnete 10 proizvoda nizati na lice.

Više proizvoda ne znači nužno da će rezultat za kožu biti bolji. Kombinacija dvaju potencijalno međusobno iritabilna proizvoda mogu oštetiti kožu ili u poništiti djelovanje jedno drugog. U nastavku pročitajte kako znati da vam kombinacija seruma koje koristite nema dobro djelovanje na kožu.

1. Ako vam nizanje dva seruma uzrokuju iritaciju kao što je svrbež, crvenilo, peckanje ili osjećaj sitnih iglica po licu – prestanite koristiti oba istog trena i dopustite koži da se oporavi desetak dana. Tijekom oporavka, slobodno koristite aloe veru kako bi ubrzali proces. Nakon što vam se koža umiri, koristite jedan po jedan serum, ne u kombinaciji.

2. Nikad nemojte spajati nestabilne aktivnice kao što je vitamin C (ili drugi antioksidansi) s jačim sastojcima kao što su AHA ili BHA.

3. Ako doista želite koristiti istovremeno dva seruma koja ne idu zajedno, koristite jedan ujutro, drugi navečer. Primjerice – retinol stavite u noću rutinu, a vitamin C u dnevnu.

4. Recimo da imate jako suhu kožu – ako koristite dva seruma za hidrataciju (primjerice, hijaluronsku kiselinu ispod još nekog visoko hidratantnog proizvoda), bit ćete u redu. Hidratacijski sastojci odlično se slažu jednu s drugima, samo budite sigurni da ste „zatvorili“ svoju skincare rutinu s gušćom formom proizvoda na licu, a ne serumom koji će se samo osušiti na vašoj koži.

5. Ako vam je vašu rutinu prepisao dermatolog ili kozmetičar, vjerojatno ćete biti u redu. Također, obratite pažnju i na to da ako kupite proizvode iz iste linije jednog brenda, bolje će se stapati i nizati jedan na drugog nego različiti.

Svakako, ako sumnjate na potencijalnu reakciju na koži, bolje se držite jednog seruma i igrajte na sigurno. Izaberite svoj najveći problem i odaberite serum za to.

Foto: Unsplash, Pexels