Službeno je! Španjolska odobrila Zakon o dopustu za žene koje pate od bolnih menstruacija

by | 17 veljače, 2023
španjolska zakon o dopuste bolne menstruacije

Španjolski parlament odobrio je zakon kojim se ženama koje pate od mjesečnih bolova omogućuje plaćeni dopust.

Četvrta najmnogoljudnija zemlja u EU-u postaje prva u bloku koja je donijela zakonodavstvo ove vrste, pridružujući se malom broju zemalja diljem svijeta, što uključuje i Zambiju i Japan.

Španjolska ministrica jednakosti Irene Montero rekla je da je ovo “povijesni dan za feministički napredak”. Prema novom zakonu, radnice koje imaju mjesečne bolove imaju pravo na onoliko slobodnog vremena koliko im je potrebno. Zdravstvenu nesposobnost za rad mora potvrditi liječnik. 

Zakon je usvojen sa 185 glasova “za”, 154 “protiv” i tri suzdržana glasa te Španjolsku čini prvom zemljom u Europi i jednom od rijetkih u svijetu koja je mjeru ugradila u svoje zakonodavstvo po uzoru na Japan, Indoneziju ili Zambiju.

Ovim će se zakonom omogućiti da se ženama koje, primjerice, pate od stanja poput endometrioze prizna privremena nesposobnost za rad.

Zakonom nisu regulirane pojedinosti o trajanju ovakvog tipa bolovanja, koje mora odobriti liječnik, a bit će pokriveno socijalnim osiguranjem.

Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

Lakša dostupnost pobačaja za sve

Izglasavanje zakona o “slobodnim danima za žene koje pate od bolnih mjesečnica” jedna je od važnijih mjera šireg prijedloga zakona čija je svrha omogućiti ženama da obave pobačaj u javnim bolnicama u Španjolskoj s obzirom na to da se ondje obavlja manje od 15 posto pobačaja, posebno zbog masovnog prigovora savjesti liječnika.

Zbog ovakve situacije, ali i nepostojanja specijaliziranih klinika u blizini, žene ponekad moraju putovati i više stotina kilometara da bi obavile pobačaj. Ovim će se zakonom i maloljetnicama u dobi od 16 i 17 godina omogućiti da obave pobačaj bez odobrenja roditelja.

Španjolski parlament također je odobrio Zakon o transrodnim osobama koji sada omogućuje svakoj osobi od 16 godina da promijeni spol na nacionalnoj osobnoj iskaznici jednostavnom izjavom. Osvajamo ljudska prava slobodnim određivanjem spola… Od danas će se naši životi promijeniti jer nismo bolesni”, rekao je Uge Sangil, čelnik najveće španjolske LGBTQ+ organizacije.

To znači kako više neće biti potrebe da se bilo gdje predočavaju liječničke potvrde kojima se potvrđuje rodna disforija, kao ni dokaz o tome da je osoba podvrgnuta dvogodišnjem hormonskom liječenju, kao što je bilo dosad.

Tekst je usvojen sa 191 glasom “za,” 60 “protiv” i 91 “suzdržanim”, a odnosi se i na osobe od 14 do 16 godina, pod uvjetom da su tijekom postupka u pratnji svojih zakonskih skrbnika, kao i na osobe od 12 do 14 godina ako im pravosudna tijela daju zeleno svjetlo za to.

Španjolska se na ovaj način pridružuje nekolicini zemalja u svijetu koje odobravaju rodno samoodređenje jednostavnom izjavom, kao što je to slučaj u Danskoj, prvoj zemlji Europe koja je to pravo transrodnim osobama odobrila još 2014. godine.

Svrha ove mjere bez presedana u Europi jest razbiti tabue i odluka je koju apsolutno podržavamo! 

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images