Sitnice zbog kojih vam kolači ne uspijevaju

by | 18 prosinca, 2014

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime, često se događa da, iako besprijekorno pratite recept, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, nego potpuna katastrofa.

kolači-ne-uspevaju-490x275

Otkrivamo vam najčešće pogreške zbog kojih vam kolači ne uspijevaju.

1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura su različite, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka

U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijeme pečenja

Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline van, što uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i kekse bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto

Presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka, koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje, dok druge sastojke treba umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom

Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto, nakon što ga izlijete u kalup, protresete, što brojni izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer time, posebno kod debelog i ljepljivog tijesta, istiskujete mjehuriće zraka, što sprječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajte u smjesu miksanjem

Pogreška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime, na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu, zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom, malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanjke i šećer bez miješanja

Brojni recepti, posebno za torte, započinju prvim korakom miksanja žumanjaka sa šećerom. Šećer se veže na žumanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, a osim toga, svi naredni sastojci teško se onda vežu u homogenu smjesu.

Izvor: zadovoljna.hr