Kako sigurno vježbati vani po hladnom vremenu

Pad temperature ne bi vas trebao spriječiti u trčanju ili brzom hodanju

by | 12 siječnja, 2022
Kako sigurno vježbati po hladnom vremenu

Iako nam je na sâm pogled kroz prozor puno jednostavnije otrčati do kauča, činjenica jest ta kako nas pad temperature ne bi trebao spriječiti da odradimo trening i na zdraku. Zapravo, treninzi u hladnom vremenu mogu sagorjeti više kalorija u usporedbi s onima koji se rade u toplijim uvjetima.

Baš kao i vježbanje po vrućem vremenu, vježbanje po hladnom vremenu može biti savršeno sigurno sve dok poduzimate potrebne prilagodbe u svojoj garderobi i zagrijavanju, uz učinkovitu hidrataciju i prehranu. Ako želite vježbati na otvorenom, evo kako to sigurno učiniti.

Odaberite pravi trening

Ako pada snijeg ili je jako mokro, nemojte forsirati trčanje. Morate biti svjesni uvjeta i guštati u tome što radite. Dakle, ako želite ići trčati a malo je mokro, razmislite o hodanju. Godit će vam zrak, a i dalje ćete odraditi aktivnost. Također, nemojte forsirati: ako je na otvorenom prehladno, a još uvijek želite vježbati, isprobajte nešto što niste isprobali u svome domu – joga? HIIT? Kalistenika?

Odaberite odgovarajuću odjeću

Uvijek provjerite temperaturu i je li vani vlažno, očekuje li se kiša i… odjenite se slojevito. To znači: potkošulja, kratka majica, termo treninrka i termo tajice, termo jakna ili vjetrovka, ovisno o temperaturi. U džepove spremite i rukavice za trčanje i nikako nemojte zaboraviti na odgovarajuću obuću! Iako sve ovo djeluje kao popriličan udarac na novčanik, ova odjeća pomoći će vam u borbi s niskom temperaturom i kad ne idete odraditi trening, a i trajat će vam godinama.

Pročitajte više: Odjeća za treniranje: Najbolji materijali u borbi sa znojem i vlagom

Jedite i hidrirajte se

Najmanje pola sata prije treninga pojedite nešto. Trčanje po niskim temperaturama je zahtjevnije od normalnih uvjeta i traži da nadoknađujete hranjive tvari. Čak i ako nećete osjećati žeđ, redovito pijuckajte vodu jer je dehidriranost jednako rizična kao i kad ne pijete vodu tijekom velikih vrućina.

Zagrijte se prije izlaska

Kod kuće odradite vježbe zagrijavanja kako bi vam se zagrijalo tijelo i kako biste izbjegli ozljede. To mogu biti krugovi rukama, zamah ruke gore-dolje, čučnjevi…

Pročitajte više: Znate li što se dogodi vašem tijelu ako se ne istegnete prije i nakon treninga?

Pazite na ozebline

Točnije, pazite da ih ne dobijete. Ozebline mogu uzrokovati smrzavanje kože, živaca i tkiva i uzrokovati trajna oštećenja tijela, koja se mogu pojaviti na izloženoj koži u manje od 30 minuta. Iako naša tijela odlično reguliraju tjelesnu temperaturu, možemo i dalje dobiti hipotermiju. Produljeno izlaganje hladnoći može preplaviti mehanizam autoregulacije našeg tijela i stvoriti nam probleme. Stoga nikako nemojte zaboraviti pravilno se odjenuti!

 

Fotka: blyjak/iStock/Getty Images