Stomatologinja nam je otkrila sve prednosti i nedostatke popularnog dentalnog tuša

by | 24 rujna, 2020

Četkica i pasta za zube zlatni su standard održavanja oralne higijene, no ipak nisu sasvim učinkoviti u odstranjivanju svih naslaga u usnoj šupljini.

Sve popularnije pomagalo u čišćenju zuba o kojem priče već neko vrijeme ne staju je dentalni vodeni tuš – električni aparat koji pod tlakom ispušta pulsirajući mlaz vode. Budući da prostori između zuba, takozvani interdentalni prostori, čak i najmanjim i najtanjim vlaknima četkice nisu dostupni, počelo se razmišljati o novim metodama čišćenja zuba, pa je osim konca, u priču ušao i dentalni tuš. Prostori između krunica, mostova, implantata i zubnog mesa (gingive) također su područja nedostupna ili teško dostupna za čišćenje, ali ipak, možda je najkorisniji za one koji nose aparatić za zube. O svim prednostima i nedostacima dentalnog vodenog tuša, popričali smo sa stomatologinjom dr. med. dent. Ninom Lukić.

Koje su prednosti dentalnog vodenog tuša?

Iako bi se konac za zube ili međuzubne četkice činile sasvim prihvatljivim alatima za čišćenje međuzubnih prostora, kod nekih pacijenata to nije toliko jednostavno. Veliki mostovi na zubima ili implantatima neminovno svojom konstrukcijom otežavaju čišćenje koncem jer zubi odnosno krunice su sada povezni i koncem između njih ne možemo proći. Ortodontski aparati zbog žice koja povezuje zube i bravice na njima, također onemogućuju prolaz konca između dva zuba.

Korištenje interdentalnih (međuzubnih) četkica starijim pacijentima predstavlja problem zbog njihove slabije motorike ruku. Isto tako zaigranost i neopreznost u djece također ne obećava sasvim uspješno korištenje konca ili međuzubnih četkica. Dentalni tuš može koristiti cijela obitelj budući da aparat najčešće dolazi u paketu s više nastavaka, za svakog člana njegov vlastiti. Također njegov spremnik ne mora se puniti samo vodom. Kod pacijenata koji imaju problema s češćim upalama, krvarenjima zubnog mesa (gingivitisom i/ili parodontitisom) umjesto vode može se npr. jednom tjedno koristiti tekućina za ispiranje na bazi klorheksidina, heksetidina (curasept, hexoral…).

Koji su njegovi nedostaci?

Cijena. Kod nas za kvalitetniji aparat trebalo bi izdvojiti između 500 i 1000 kn, što nije zanemariv trošak. No ako se sjetimo kako aparat može koristiti cijela obitelj, kupnja je ulaganje za cijelu obitelj. U usporedbi s dentalnim koncem ili međuzubnim četkicama, dentalni tuš je zasigurno najteže uklopiti u prtljagu prilikom putovanja. No, naravno, uvijek se može preživjeti par dana bez dentalnog tuša i privremeno se koristiti drugim opcijama, koncem ili međuzubnim četkicama.

Na koji način i kad ga koristiti, postoje li određena pravila?

Svakodnevno pravilno čišćenja usne šupljine je iznimno bitno. Uz standardno jutarnje korištenje četkice mekih vlakana i paste za zube, u večernju rutinu četkanja trebalo bi uvesti i detaljno čišćenje teško dostupnih područja. Dentalni tuš ovdje fenomenalno odrađuje zadatak.

Tržište je veliko, a izbor je raznovrstan. Kako znati koji izabrati?

Izbor je velik, aparati se mogu pronaći u drogerijama, ljekarnama, stomatološkim ordinacijama i poliklinikama. Između robusnijih dentalnih tuševa s odvojenim, većim spremnikom za vodu i onih manjih, bežičnih – odlučit ćete se za onaj koji će pronaći mjesto u vašoj kupaonici. Besmisleno je kupovati uređaj za koji nemate dovoljno mjesta. Prilikom kupnje bilo bi dobro provjeriti dolaze li uz uređaj nastavci za više korisnika ili se oni kupuju odvojeno.

Preporuka je koristiti tuš koji ima mogućnost prilagodbe jačine vodenog mlaza. To je iznimno bitno kod pacijenata koji imaju ugrađene implantate. Prilikom čišćenja prostora oko implantata jačina mlaza bi se trebala smanjiti na minimum.

Foto: Unsplash