Krećete s vježbanjem? Ovo su osnovna pravila za povratak u formu nakon pauze

by | 2 siječnja, 2024
savjeti za vježbanje nakon pauze

Povratak u formu nakon duge pauze može biti izazovan, ali s pravim pristupom možete postići postupan i održiv napredak.

Bilo da se radi o ciljnom broju tjednih treninga ili postupnom povećanju vaše izdržljivosti, postavljanje jasnih ciljeva pomaže u usmjeravanju i motivaciji. Započnite s malim i krećite se polako prema većem – samo tako se dolazi do dugoročnih ciljeva.

Nakon duge pauze, povratak u aktivni život može se činiti izazovnim, ali uz pravilan pristup i motivaciju, možete postići održivu transformaciju. Sjetite se, ključ je u dosljednosti i prilagodbi. Iako je svako vrijeme dobro vrijeme za krenuti, početak nove godine izvrsna je prilika da okrenete novi list i dugoročno započnete novo fitness putovanje.

Savjeti za vježbanje nakon pauze

Postavite realne ciljeve

Razmislite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima. Kratki ciljevi mogu biti tjedni ili mjesečni, dok dugoročni ciljevi obuhvaćaju širi vremenski okvir. Mjerljivost ciljeva može uključivati praćenje napretka kroz fotografije, mjerenje tjelesne mase ili bilježenje postignuća u treningu.

Počnite polako

Uključite lagane kardio vježbe poput brze šetnje, vožnje bicikla ili plivanja u početku kako biste pripremili srce i pluća. Pravilno zagrijavanje i istezanje prije treninga smanjuje rizik od ozljeda.

Raznolikost vježbi

Isprobajte različite vrste vježbi kako biste otkrili što vam najbolje odgovara. To može uključivati trening snage, ples, jogu. Rotirajte vježbe kako biste izbjegli dosadu i potaknuli sve dijelove tijela.

Osam “easy” načina kako se svakodnevno više kretati

savjeti za vježbanje nakon pauze

Prilagodite prehranu

Fokusirajte se na uravnoteženost obroka s optimalnom količinom proteina, ugljikohidrata i zdravih masti. Pijenje dovoljno vode tijekom dana pomaže u održavanju hidracije i podržava rad organizma. Planiranje obroka pomaže u borbi protiv poriva da zgrabite ono što je najlakše. Često se govori o pripremanju obroka i mnogi misle da to znači provesti svaki vikend u planiranju, kuhanju i sortiranju hrane za tjedan, ali priprema obroka može biti jednako jednostavna, pogotovo ako pazite na to da vaš popis za kupnju namirnica sadrži sve bitne sastojke za tjedan.

Hidracija

Prilagodite unos vode prema razini aktivnosti i vremenskim uvjetima. Voće i povrće s visokim udjelom vode, poput lubenice ili krastavaca, također doprinose hidraciji. Pravilan unos vode podupire tjelesne funkcije, pomaže oporavak i osigurava da ćete raditi najbolje što možete. Zato je ovo jedna od stavki koja je izrazito bitna.

Dobar san

Stvorite rutinu za spavanje koja uključuje isključivanje elektroničkih uređaja prije spavanja i stvaranje mirnog okoliša. Redovito spavanje pomaže tijelu da se oporavi i pripremi za nove izazove. Dopustite svom tijelu vremena da se oporavi između treninga što znači da mu trebate omogućiti kvalitetan san i uključivanje dana odmora u svoju rutinu.

Smanjite stres

Pronađite metode smanjenja stresa koje vam odgovaraju, bilo da je to šetnja u prirodi, meditacija, ili čitanje knjige. Postavljanje realnih očekivanja i fokusiranje na ono što možete kontrolirati također pomaže u smanjenju stresa.

Pratite napredak

Vođenje dnevnika treninga i prehrane omogućava vam praćenje svojih navika i prepoznavanje uzoraka. Periodički revidirajte svoje ciljeve kako biste osigurali da su i dalje izazovni, ali ostvarivi.

savjeti za vježbanje nakon pauze

Tražite podršku

Ako imate priliku, angažirajte trenera ili osobnog nutricionista kako biste dobili prilagođene smjernice i motivaciju. Pridružite se zajednici ljudi koji dijele iste ciljeve kako biste dobili podršku i motivaciju.

Budite strpljivi

Razumijevanje da promjene ne dolaze preko noći ključno je za održavanje dugoročne predanosti. Zato je bitno da slavite male pobjede i prilagodite pristup prema vlastitim potrebama i mogućnostima.

Pročitajte: Isprobajte 5-minutni HIIT trening koji topi masne naslage na bokovima 

Foto: Pexels, Liderina iStock/Getty Images Plus via Getty Images