Osam “easy” načina kako se svakodnevno više kretati

by | 20 listopada, 2023
kako se više kretati

Da biste se više kretali u svakodnevnom životu, možete isprobati različite strategije koje će vam pomoći da budete fizički aktivniji.

Fizička aktivnost ključna je za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Stoga je važno pronaći načine kako se redovno kretati, bez obzira na vaš dnevni raspored ili okolnosti.

Sasvim je jednostavno: izdvojite vrijeme u danu za vježbanje kako biste ostali zdravi i održali svoje zdravlje i snagu.

Dodajte samo nekoliko dodatnih aktivnosti tijekom dana jer sve se to na kraju zbraja! 

Kako se više kretati?

Udomite kućnog ljubimca

Ako razmišljate o tome da proširite obitelj, razmislite o udomljavanju kućnog ljubimca. Šetnje i trčanje sa psom svakodnevno mogu postati odličan izvor fizičke aktivnosti za vas i vaše zdravlje.

Parkirajte daleko

Kad idete na posao, u kupovinu ili na sastanak, pokušajte parkirati svoje vozilo što dalje od odredišta. Ovo će vas natjerati da hodate duže udaljenosti i tako povećate svoju aktivnost.

kako se više kretati

Sjednite na loptu za vježbanje

Umjesto klasične stolice, razmislite o uporabi velike lopte za vježbanje kao stolice za rad ili gledanje televizije. Održavanje ravnoteže na lopti angažira mišiće i povećava aktivnost tijekom sjedenja.

Koristite javni prijevoz

Ako živite u gradu s javnim prijevozom, razmislite o korištenju autobusa ili tramvaja umjesto automobila. Pješačenje do stanice ili autobusne stanice također će vam pružiti dodatne prilike za kretanje.

Radite pauze za vježbanje

Postavite podsjetnike za kratke pauze tijekom radnog dana kako biste ustali, protegnuli se ili odradili nekoliko vježbi. Ovo će pomoći da se osjećate osvježeno i aktivno čak i dok radite.

Rekreirajte se s prijateljima

Umjesto da se nalazite samo na kavi ili večeri, organizirajte aktivne susrete s prijateljima. Igrajte tenis, vozite bicikl, šetajte zajedno ili se bavite drugim aktivnostima koje će vam omogućiti da se družite dok se krećete.

Izbjegavajte dizala i pokretne trake

Gdje god je moguće, izbjegavajte korištenje dizala i pokretnih traka – radije koristite stepenice.

Penjanje stepenicama umjesto dizalom ubrzava otkucaje srca, pomaže u ravnoteži i poboljšava snagu donjih ekstremiteta, a više o beneficijama uspinjanja stepenicama pisali smo vam ovdje

Održavajte pozive i sastanke u šetnji

Ako radite od kuće ili obavljate virtualne konferencijske pozive, dogovorite se za šetnju tijekom jednog poziva dnevno. To znači – ako ne morate gledati u ekran, uključite slušalice, stavite telefon u džep i riješite sastanak u šetnji.

Pročitajte: Jednosatna šetnja prirodom može učiniti čuda za vaše zdravlje, pokazalo je novo istraživanje 

Foto: AnnaZhuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Pexels