Salata može biti zdravija

by | 30 ožujka, 2015

Povrtna salata je zdrav obrok. Računamo na visoke doze vitamina, ali ponekad se zaletimo i pripremimo ne baš toliko zdrav obrok. Zašto?

ThinkstockPhotos-179123463

Osnovu svake salate treba sačinjavati zeleno lisnato povrće. Što je lišće tamnije, to je bogatije vitaminima i mineralima. Zeleno lisnato povrće trebalo bi biti najzastupljenije ako ste na dijeti jer je niskokalorično.

Drugo je pravilo da vaša salata mora biti raznobojna. Svaka boja predstavlja drugu vrstu nutrijenata. Ne oskudijevajte bojama i uključite crvenu, žutu, narančastu i ljubičastu.

Pazite na veličinu porcije, osobito ako u salati ima grahorica. Grahorice su pune vlakana, ali su isto tako i kalorične. Ako u salatu uključite i meso, pripazite na veličinu porcije. Također je važno da meso bude najjednostavnije obrađeno. Kuhana piletina je tri puta manje kalorična od pržene. Također koristite posni sir jer punomasni će vam dati i puno kalorija.

Najveća zamka salate je dressing. Preljev mora biti jednostavan, malo limunovog soka, ocat i pokoja kap ulja su dozvoljeni. Dresinzi na bazi jogurta ili vrhnja itekako mogu naškoditi vašoj liniji.

Izvor: Fitness Magazine

Foto: Thinkstock