Pet razloga koji će otkriti zašto se budite gladni

by | 3 rujna, 2023
razlozi zašto se budite gladni

Probuditi se gladan i željan hrane može biti frustrirajuće iskustvo.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na ovu pojavu, a neki od njih prilično su iznenađujući.

Razina hormona, navike spavanja, starenje i drugi čimbenici mogu utjecati na to hoćete li ustati gladni i kako će to u konačnici djelovati na vas i vaše tijelo.

Pet razloga zašto se budite gladni

Imate brz metabolizam

Osjećaj sitosti uglavnom se svodi na brzinu metabolizma vašeg tijela. Ako ste sportaš ili netko s puno mišićne mase, vjerojatno ćete sagorjeti više kalorija dok spavate.

Neravnoteža razine glukoze u krvi

Tijekom noći, razina glukoze u krvi može oscilirati, a to može utjecati na osjećaj gladi. Ako se razina glukoze u krvi snizi tijekom noći, to može potaknuti osjećaj gladi kad se probudite.

Ovo je posebno uobičajeno kod osoba koje boluju od dijabetesa ili onih koje konzumiraju obroke s visokim udjelom brzih ugljikohidrata prije spavanja.

Pročitajte: 6 budističkih mudrosti koje će preokrenuti vaš svijet naglavačke – i učiniti vas sretnijima 

razlozi zašto se budite gladni

Stres i emocionalni faktori

Stres i emocionalna napetost mogu utjecati na način na koji tijelo regulira apetit.

Osobe koje su pod stresom ili koje imaju snažne emocije mogu iskusiti promjene u apetitu, uključujući i osjećaj gladi. Ovo može rezultirati probuđenom glađu, posebno ako su emocionalni faktori aktivni tijekom noći.

Nizak unos proteina

Prehrana bogata proteinima može vam pomoći da se osjećate sitije tijekom dana. Ako večer prije niste unijeli dovoljno proteina u svoju prehranu, to može dovesti do osjećaja gladi kad se probudite.

Proteini su sporije probavljivi od ugljikohidrata, pa konzumiranje proteina može pomoći u održavanju osjećaja sitosti tijekom noći.

Nedostatak sna

Nedostatak kvalitetnog sna može poremetiti hormonsku ravnotežu u tijelu, uključujući hormone koji reguliraju apetit – ghrelin i leptin.

Ako ne spavate dovoljno, razina hormona gladi može se povećati, dok se razina hormona sitosti može smanjiti, što može rezultirati osjećajem gladi kad se probudite.

Pročitajte: Nekoliko znakova emocionalnog zlostavljanja koji nisu tako očiti 

Foto: shironosov iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images