Kako pomicanje kazaljki na satu može utjecati na ženske hormone?

by | 27 ožujka, 2023
ženski hormoni i promjena kazaljki na satu

I službeno smo ovog vikenda prešli na ljetno računanje vremena. Iako se svi radujemo proljeću i ljepšem vremenu te dužim danima, kako zapravo ovo pomicanje sata utječe na raspoloženje, na hormone i općenito na nas kao osobe?

Prema dr. Martinu Kinselli, stručnjaku za hormone i suosnivaču klinike BioID Health, promjena kazaljki na satu mijenja tjelesnu ritmičku proizvodnju hormona kao što su melatonin i kortizol, koji su povezani sa spavanjem i stresom.

“Pojednostavljeno rečeno, hormoni su kemijski glasnici koji putuju vašim krvotokom, govoreći tijelu što da radi i kako da se osjeća. Bilo je nekoliko studija koje su sugerirale da postoje jasni, sezonski obrasci koji se mogu primijetiti kad su u pitanju hormoni. To je djelomično uzrokovano promjenom razine melatonina tijekom godine kako se mijenjaju razine sunca i dnevne svjetlosti.”

Jedan takav uzrok su hormoni hipofize, koji kontroliraju mnoge procese u tijelu uključujući i metabolizam, rast, reprodukciju i krvni tlak. Njihov vrhunac je ljeti, što sugerira da ljudi posjeduju unutarnji sat koji utječe na hormone na način koji je u skladu s godišnjim dobima. Jer iako smo skloni razmišljati o ključnim poglavljima u našem životu kao što su pubertet, trudnoća i menopauza kao o jedinom trenutku kad hormoni dolaze u igru, istina je da naši hormoni utječu na naše zdravlje, i psihički i fiziološki, svaki dan.

Dr. Kinsella naglašava da hormoni utječu na više od samog raspoloženja, kao što su svakodnevne tjelesne funkcije, reprodukcija, kretanje, kognitivne funkcije i još puno toga.

Kako ljetno računanje vremena utječe na ženske hormone?

Prema dr. Kinselli, pomicanje kazaljki na satu može utjecati na razdoblje PMS-a, to jest tvrdi da ga žene neće osjećati u onolikoj mjeri kao u ostatku godine jer su neka istraživanja pokazala da predmenstrualni simptomi nisu tako jaki ljeti.

Jedna dobra stvar je ta što bi se globalno svi mogli osjećati sretnije i pozitivnije u toplijim mjesecima koji dolaze jer jutarnje svjetlo povećava razinu luteinizirajućeg hormona, koji uzrokuje otpuštanje i estrogena i progesterona u različitim dijelovima menstrualnog ciklusa, i izaziva ovulaciju.

Bez obzira na doba godine, dr. Kinsella kaže kako je važno pratiti svoj ciklus da biste bolje razumjeli kako on funkcionira i brzo postali svjesni svih promjena.

Pročitajte: Ova metoda terapije omogućava vašem mozgu iscijeliti vaše tijelo, i tijelu iscijeliti mozak

Foto: Maria Korneeva iStock/Getty Images Plus via Getty Images