Što je paraliza sna i kako stati na kraj ovom vrlo neugodnom poremećaju spavanja?

by | 24 veljače, 2023
buđenje usred noći i nemogućnost pomicanja

Zamislite da se probudite usred noći i ne možete se pomaknuti. Pokušavate se vrpoljiti, ali bezuspješno. Ne možete čak ni otvoriti usta da biste pozvali upomoć. Sad zamislite noćnu moru od koje ne možete pobjeći jer ste paralizirani. Suočeni ste sa svojim najvećim strahom. A sad zamislite da se obje scene događaju istovremeno. Ovako izgleda paraliza sna.

Ovaj poremećaj spavanja rezultat je nekoordiniranosti uma i tijela dok ležite u krevetu na rubu sna i jave. ”Paraliza sna privremeni je gubitak mišićne funkcije pri spavanju i javlja se između buđenja i sna, odnosno pri promjeni u ciklusima spavanja, između REM i NREM faza”, opisuje dr. med. Zurap Raifi, specijalist neurologije i epileptologije u Specijalnoj bolnici Primamed u Zagrebu.

”Prelazak između faza sna uobičajeno teče glatko i u velikoj većini slučajeva nismo ih svjesni. Međutim, ponekad se može dogoditi da se osoba iznenada probudi iz REM faze sna (onda kad sanja), njezin mozak je budan, ali je tijelo ”zarobljeno” u REM fazi – u kojoj su mišići ”isključeni” – i ne može se pomaknuti. Drugim riječima, vi ste svjesni, ali vaše tijelo je u paraliziranom stanju sna”, objašnjava dr. Raifi.

Nekoć se smatralo da je paraliza sna vrlo rijetka. Ali studije provedene u Kanadi, Japanu, Kini i SAD-u posljednjih desetljeća sugeriraju da bi od 30 do 60 posto stanovništva barem jednom u životu moglo iskusiti ovu noćnu moru. ”Paraliza sna može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali prvi se simptomi često pojavljuju u djetinjstvu i tijekom adolescencije. Nakon što počnu, epizode se mogu javljati učestalije u dvadesetim i tridesetim godinama života”, kaže zagrebački neurolog.

poremećaji spavanja

Što uzrokuje paralizu sna?

Točan uzrok ovog tipa parasomnije nije poznat. Studije su ispitale podatke kako bi utvrdile što se povezuje s povećanim rizikom od paralize sna i došle su do različitih rezultata. Znanstvenici smatraju da su pod najveći rizikom osobe koje pate od poremećaja spavanja i drugih problema sa spavanjem. Prema tajvanskoj studiji sveučilišne bolnice Kaohsiung Medical, 38 posto je veća šansa da ćete doživjeti paralizu sna ako vam je dijagnosticirana opstruktivna apneja (poremećaj disanja tijekom spavanja). Također se ustanovilo da je paraliza sna češća kod osoba koje tijekom noći imaju grčeve u nogama.

”Utvrđeno je da simptomi nesanice, poremećaji sna, jet lag i rad u smjenama također mogu povećati rizik od paralize sna. Ona može biti i simptom bolesti kao što su: depresija, migrena, arterijska hipertenzija, anksiozni poremećaj i posttraumatski stresni poremećaj”, nadodaje dr. Raifi.

Mnogi su Hrvati, primjerice, paralizu sna doživjeli po prvi put nakon zagrebačkog potresa, što je za mnoge bio neizmjerno stresan događaj, posebno u kombinaciji s osjećajima anksioznosti koje je već u nama podigla pandemija koronavirusa. I superjunak Spider-Man, kojeg je utjelovio engleski glumac Tom Holland, nedavno je priznao da se porastom svoje popularnosti suočio s problemom paralize sna. U svom realityju Keeping Up with the Kardashians, Kendall Jenner progovorila je o svojoj borbi s paralizom sna. Izjavila je kako joj je postalo toliko loše da se boji zaspati: ”Ludim jer sam se nedavno probudila usred noći i nisam se mogla pomaknuti.”

Paraliza sna izaziva tjeskobu i strah, i to ne samo zato što asocira na scene iz horor filmova, ali dobra je vijest da, sve dok ne uzrokuje značajne zdravstvene probleme, nije opasna po život. Ipak, iako benigna, ova tegoba može utjecati na vaše blagostanje. Možda ćete biti tjeskobni prije spavanja, što će prouzročiti nekvalitetan i isprekidan san, a što će se u konačnici odraziti na vaše zdravlje i cijeli stil života jer se ne budite odmorni i naspavani.

poremećaji spavanja

Postoji li rješenje?

Sada se sigurno pitate što možete učiniti da nikad ne iskusite ovu noćnu moru na javi ili da smanjite njezine epizode pojavljivanja. ”Poznato je da stres i emocionalni problemi mogu povećati rizik, jednako kao i konzumacija hrane, alkohola i kave te vježbanje neposredno prije spavanja”, navodi dr. David Oyewole, engleski psihijatar iz bolnice Nightingale, naglašavajući da paraliza sna ne uzrokuje probleme s mentalnim zdravljem, već je pokazatelj da neki od njih već postoje.

‘Učinite sve što možete kako biste se oslobodili stresa u svom životu – osobito neposredno prije spavanja”, savjetuje dr. Raifi. ”Pridržavajte se istog rasporeda odlaska na spavanje i buđenja svaki dan, uključujući i vikende. Spavajte u kontinuitetu šest do osam sati i isprobajte nove položaje spavanja jer postoje dokazi koji sugeriraju da biste trebali izbjegavati spavanje na leđima. Redovito vježbajte, ali ne četiri sata prije spavanja.”

Održavanje rutine spavanja pomaže da se osjećate ugodno i opušteno, a ne bi bilo naodmet opremiti krevet najboljim madracem i jastukom za vaše potrebe te spavaću sobu pretvoriti u tihu i mračnu oazu. Za što mirniji san, pokušajte se osloboditi navike korištenja elektroničkih uređaja, uključujući i mobitel i TV najmanje pola sata prije spavanja.

Premda većina ljudi ne treba liječenje, ako ništa od navedenog ne pomaže, a paraliza sna uzrokuje vam tjeskobu, utječe na vaše psiho-fizičko blagostanje ili se učestalo ponavlja, trebali biste razgovarati sa stručnjakom. ”Prvi korak u liječenju paralize sna jest identifikacija i rješavanje temeljnog problema koji pridonosi učestalosti ili težini epizoda. Primjerice, to može uključivati korištenje odgovarajuće medikamentozne terapije (recimo antidepresivi), liječenje narkolepsije i ostalih psihičkih i mentalnih poremećaja, ili pak korake za bolje upravljanje apnejom”, sugerira dr. Raifi.

U slučaju da postoji sumnja na poremećaje spavanja, liječnik vam može savjetovati testiranje na poremećaje spavanja koje uključuje monitoring vašeg sna. ”Jedan od uobičajenih testova jest polisomnografija, koja prati vaše disanje, otkucaje srca te aktivnost mozga tijekom noći”, kaže dr. Raifi. Alternativa je, kako dodaje, višestruki test latencije spavanja koji se obično provodi tijekom dana. ”Ovim testom mjeri se vrijeme potrebno za zaspati i vrsta sna koju doživljavate tijekom drijemanja. Test pomaže otkriti probleme kao što je narkolepsija (neuobičajena dnevna pospanost), što je najčešći uzrok paralize sna”, zaključuje neurolog.

Pročitajte: Najbolje glazbene aplikacije za spavanje

Foto: fizkes, Ryan McVay, golubovy/iStock/Getty Images Plus