6 budističkih mudrosti koje će preokrenuti vaš svijet naglavačke – i učiniti vas sretnijima

Lakše je nego što mislite

by | 3 kolovoza, 2023
kako biti sretniji

Ne morate biti vegan, prakticirati jogu ili meditirati  da biste imali koristi od budističkih životnih smjernica.

Donosimo vam jednostavne a mudre savjete korejskog učitelja zen-budizma Vena Samua Sunima. Neki tvrde da im je njegova knjiga romantičnog naslova Moon Journeying Through Clouds promijenila život – ili barem pogled na svakodnevicu. Ako je tako, čini se da je svakako valja uvrsiti u popis literature za vaš sljedeći posjet lokalnoj  knjižnici. Do tada, prenosimo vam neka njegova budistička zrnca mudrosti.

6 budističkih savjeta učitelja zen-budizma

1. Budite savjestan konzument

Budite svjesni svega što stavite u organizam, budite zahvalni na zdravoj hrani koja blagotvorno djeluje na vaše tijelo. Pažljivo razmislite o svakoj kupnji materijalnih predmeta. Pitajte se je li vam ono što želite kupiti uistinu potrebno ili je to samo prolazna želja. Obratite pozornost na utjecaj medija: da li vam ono što čitate, slušate, gledate pomaže da rastete i da učite ili djeluje kao bijeg od stvarnosti ili kao distrakcija od sadašnjeg trenutka.

2. Zaustavite se – slušajte

Birajte svoje riječi promišljeno. Kad osjetite potrebu da nešto kažete, zaustavite se. Razmislite hoće li vaše riječi nekome nauditi ili mu donijeti ljubav. Slušajte ljude koje susrećete. Ako komunicirate s drugima tako da ih zbilja slušate kad pričaju, otvarate mogućnost za stvaranje obostrane simpatije, razumijevanja, tolerancije i empatije.

kako biti sretniji

3. Prakticirajte zahvalnost

Primijetite što sve imate. Ne uzimajte ništa “zdravo za gotovo”. Budite jednako zahvalni i za prilike i za izazove jer prakticiranje zahvalnosti ne niječe poteškoće, zato što život neminovno donosi i teška vremena. Ali nas zahvalnost oslobađa od osjećaja izgubljenosti i od identificiranja, bilo s pozitivnim ili negativnim stranama života, dopuštajući da jednostavno izlazimo ususret životu u svakom trenutku koji dolazi.

4. Njegujte empatiju

Primijetite kad je negdje potrebna pomoć i nesebično je ponudite da biste nekome olakšali život. Pokušajte potpuno razumjeti perspektivu drugoga. I pritom promatrajte svoje reakcije. Ako primijetite da vam je teško suosjećajno i strpljivo slušati nečije žalopojke, gotovo možete biti sigurni da je to zato što niste mogli sjediti mirno i slušati kako vaše vlastito srce plače.

5. Otkrijte mudrost u sebi

Njegujte svoju znatiželju. Stalnim učenjem, postat ćete bolji u rješavanju svojih problema, ali ćete i pronicljivije drugima pružiti vodstvo. A znanje pretvoreno u mudrost kao rezultat donosi sreću.

6. Prihvatite promjene

Stalne promjene neporecivi su dio našeg postojanja. Ono što je stvarno u postojećem trenutku, u sadašnjosti, produkt je prošlosti ili rezultat prošlih događanja i akcija. Često ih doživljavamo kao jednu stvarnost, međutim, mijena ne miruje. Promjena je iza ugla.

Pročitajte: Napisao je 10 knjiga o sreći – ovo je 5 rituala koje svakodnevno prakticira

Foto: iStock/Getty Images Plus