Napisao je 10 knjiga o sreći – ovo je 5 rituala koje svakodnevno prakticira

Krademo ih!

by | 7 srpnja, 2023
rituali za sretniji život

“Ne postoji put ka sreći, sreća je put”, drevna je budistička izreka. Postoje neki mali rituali koje možete unijeti u svoj život da biste pronašli i ispunili svoj sretni put.

Baš kao i prethodnih pet godina, Finska je na vrhu liste “najsretnijih zemalja svijeta”. Hrvatska se, pak, našla na 59. mjestu, pokazala je ovogodišnja UN-ova ljestvica globalne sreće. Čini se da postoji jako puno prostora za poboljšanje, pa smo pročešljali savjete Neila Pasricha, govornika i autora 10 knjiga i priručnika o sreći, zahvalnosti i ritualima.

Kako biti sretniji: 5 jednostavnih rituala za sreću

U svojim bestselerima, Pasrich govori o tome kako njegovati pozitivan način razmišljanja usred životnog kaosa, a ovo je njegovih pet esencijalnih praksi koje prakticira svakodnevno da bi se osjećao sretnije i zadovoljnije.

Svako jutro savjetujem se sa svojim ikigaijem

Ikigai je japanska riječ koja otprilike znači “razlog zbog kojeg ustajete iz kreveta svako jutro” ili vaša životna svrha. Neil Pasrich svaku večer zapiše svoj ikigai za sljedeći dan, primjerice: pomoći ljudima da pronađu sreću ili napisati jedno poglavlje knjige. Presavije ga napola i postavi na noćni ormarić. Kako kaže, ovi mu mali podsjetnici služe kao zvijezda sjevernjača i pomažu da se probudi s osjećajem svrhe.

Svakodnevno prohodam do 5 km

Tjelesna aktivnost povećava sreću, pokazuju studije, a autor je odabrao hodanje sa svojim psom jer je dobro za zdravlje i poboljšava njegovu kreativnost. Tijekom svoje šetnje koja traje nešto manje od pet kilometara, odradi jedan sastanak.

zapisivanje zadataka

Uvijek nosim istu odjeću

Njegovo pravilo “nosi jedno odijelo” pomaže mu da ostane usredotočen. Na svaki svoj govor ili intervju, Pasrich oblači isti sako, košulju, traperice i tenisice. Na ovaj način, kako kaže, ne razmišlja o svom izgledu prije, tijekom ili nakon nastupa.

Prije spavanja napišem popis zadataka za sljedeći dan

Kako bi izbjegao osjećaj preopterećenosti, prije spavanja zapiše tri najvažnija zadatka koja želi obaviti sljedeći dan. Uvijek prvo napiše onaj najzahtjevniji. Kako pojašnjava, odabirom samo tri zadatka već ste obavili težak posao odlučivanja na što se nećete usredotočiti.

Ugasim mobitel sa zalaskom sunca

Studije pokazuju da plavo svjetlo može potisnuti hormon melatonin, utječući na vaše obrasce spavanja i budnosti, a poznato je da loš san može smanjiti sreću. Kako bi ograničio svoju izloženost plavoj svjetlosti, Pasrich pospremi mobitel svaku večer oko zalaska sunca, upali prigušena svjetla i čita beletristiku kako bi se opustio pred spavanje.

Pročitajte: 10 nedjeljnih self-care aktivnosti koje će vas pripremiti za novi tjedan

Foto: Margaryta Basarab, petrenkod/obje iStock/Getty Images Plus