Top pet prehrambenih navika koje mogu izazvati nesanicu

by | 10 listopada, 2022
prehrambene navike i nesanica

Znamo svi koliko je san bitan dio rutine te izrazito važan za mentalno zdravlje i normalno funkcioniranje. Ipak, vjerujemo da među vama ima onih kojima uzrokuje velike probleme.

U pozadini toga itekako može stajati i ono kako i što jedete, to jest kakvu prehranu imate. Važno je osvijestiti da uistinu postoji veza između hrane i noćnog odmora te da prehrambene navike mogu izazvati nesanicu ili dovesti do kroničnih problema sa spavanjem.

Pročitajte: Jednosatna šetnja prirodom može učiniti čuda za vaše zdravlje, pokazalo je novo istraživanje

Stručnjaci donose popis prehrambenih navika koje mogu utjecati na san:

Pretjerujete u kofeinu

Kofein je poznat po svojim stimulativnim učincima. Ova prirodna tvar – koja se nalazi u kavi, čaju, sodu, čokoladi, određenim dodacima prehrani i raznim drugim proizvodima – blokira moždane receptore za adenozin, kemikaliju koja potiče san. Pretjerana konzumacija istog dovodi do problema sa spavanjem, a vrhunac istog dosegne oko 30-60 minuta nakon konzumacije. Zato, razmislite o tome koliko i kad pijete takve napitke.

Energetska pića

Energetski napitci nikako nisu dobra ideja ako se bliži vrijeme spavanja, a ni ovako se ne preporučuju. Što znači da ih, ako ih volite, radije pijte tijekom dana kako biste izbjegli poremećaje sna.

Začinjena hrana

Nema ništa loše u povremenom ponoćnom zalogaju. Ali za bolji odmor i miran trbuh, izbjegavajte curry i jako začinjenu hranu. Konzumacija začinjene hrane može uzrokovati žgaravicu u bilo kojem trenutku, a posebno kad ležite. Pokušajte se odlučiti za začinjene namirnice za vrijeme ručka i držite se blaže hrane za večernji obrok.

Jedete previše zasićenih masnoća

Neka su istraživanja postavila pitanje kako zasićene masnoće utječu na san – i rezultati nisu dobri. Prema istraživanju iz 2020. koje je pregledalo više takvih studija, visoka konzumacija zasićenih masti tijekom dana uzrokovala je pogoršanje kvalitete sna noću.

Ipak, neće sve masnoće smetati vašem odmoru. Omega-3 masne kiseline imaju evidenciju stvarnog promicanja sna! Dokazano je da ulja bogata DHA i EPA povećavaju učinkovitost spavanja i skraćuju vrijeme potrebno da bi se zaspalo. Kako biste dobili više ovih blagotvornih ulja, posegnite za sjemenkama lana, orasima i masnom ribom poput tune i lososa.

Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata

Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može povećati rizik od debljanja, bolesti srca i dijabetesa. Popisu možete dodati još jednu lošu stranu: nesanicu. Prema velikoj studiji iz 2019., starije žene koje su konzumirale najveće količine rafiniranih ugljikohidrata (bijeli kruh, peciva i tjestenina) imale su veću vjerojatnost da će imati poteškoća s dobrim noćnim odmorom. Vjerojatno objašnjenje veze između rafiniranih ugljikohidrata i lošeg sna jest da ove vrste ugljikohidrata brzo podižu razinu glukoze u krvi. Visoka razina glukoze u krvi dosljedno se povezuje s poremećajima spavanja poput apneje za vrijeme spavanja i opće nesanice.

Pročitajte: Jesenska tjeskoba: Postoji li doista i kako je prepoznati?

Foto: ragana991 iStock/Getty Images Plus via Getty Images