Postoje načini kako prestati osjećati krivnju kad ste ljutiti

by | 13 siječnja, 2023
ljutnja, tuga, mentalno zdravlje, osjećaji

Emocije mogu biti zbunjujuće u najboljem trenutku, a kamoli kad se osjećate tužno, usamljeno ili ljutito. Ipak, razmišljati o emocijama koje proživljavate puno je lakše kad ste dobro raspoloženi.

Za mnoge ljude – posebno žene – jedna od najtežih emocija s kojom se mogu suočiti na ovaj način je ljutnja. Biti ljutit na nekoga ili nešto nije baš ugodno, ali često su ti osjećaji ljutnje često popraćeni zdravom dozom krivnje. Na to vas može podsjetiti situacija kad primjerice potiskujete osjećaje jer se bojite nešto izreći naglas.

Zašto je ljutnja tako često popraćena osjećajem krivnje? I zašto su žene toliko sklone osjećaju krivnje posebno zbog ljutnje?

Prema dr. Eleni Touroni, psihologinji savjetnici i suosnivačici Klinike za psihologiju, to je često povezano s načinom na koji nas kao djecu uče da se nosimo s ljutnjom.

“Ako se netko osjeća krivim zbog osjećaja ljutnje, to bi značilo da su ga negdje usput naučili da je ljutnja “loša” ili “ružna” emocija. Posebno se od žena često očekivalo da igraju ulogu “fine djevojke” i nisu nužno bile poučene kako izraziti svoj bijes”, objašnjava stručnjakinja.

Ljutnja: Normalna i zdrava reakcija

Osim toga, ističe da je ljutnja normalna, zdrava reakcija na osjećaj koji je povrijeđen. Vrlo često vas ljutnja upozorava na nešto što treba promijeniti, a kad je ona izražena na zdrav način, može vam pomoći u usmjeravanju prema pozitivnim promjenama u našim životima.

Zato je izrazito važno znati izraziti ljutnju na zdrav način jer će to pomoći da se oslobodite nepotrebnih osjećaja krivnje koje možda imate, što može imati pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje kratkoročno i dugoročno.

“Emocije treba osjetiti i doživjeti – dati im prostor za kretanje i eventualno prolaženje”, kaže Eleni.

Kad vaš bijes nije izražen, on ne nestaje samo tako. A osjećaj krivnje zbog ljutnje dugoročno vam samo uzrokuje više nepotrebne patnje, kako piše stylist.co.uk.

Jedna od stvari koju isto možete učiniti jest da otiđite na terapiju koja će vam pružiti siguran, neosuđujući prostor za povezivanje sa svojim bijesom i prepoznavanje odakle potječe ovaj glas koji izaziva osjećaj krivnje, tako da s vremenom možete raditi na tome da ga izazovete i destabilizirate.

Još jedna stvar koju možete učiniti je vođenje dnevnika raspoloženja koji će vam dati uvid odakle dolazi vaši osjećaji i koje situacije uopće dovode do određene ljutnje, ali i krivnje. Isto tako, pokušajte što više biti na čisto sa svojim emocijama te one negativne preoblikovati u one pozitivne. A i na kraju krajeva, važno je zapamtiti da nema ništa loše u tome da se osjećate ljutito.

Baš kao i svaka druga ljudska emocija, ljutnja je odgovor mozga na okolnosti koje vidimo da se odvijaju oko nas i zbog toga se ne trebate osjećati krivima.

Pročitajte: Izdvajamo za vas top pet knjiga o osobnom razvoju, zdravlju i emocijama

Foto: FTiare iStock/Getty Images Plus via Getty Images