Ponekad zaspite umorni i ne operete zube? Znanost kaže da je to iznimno loše za oralno zdravlje

by | 31 ožujka, 2021

Jedno od prvih pravila koje naučimo o higijeni još kao sasvim mala djeca je pravilo o jutarnjem i večernjem pranju zubi. Dakle, zube je u danu potrebno prati barem dva puta.

No svima se barem jedno dogodilo preskakanje onog večernjeg. Nekad je u pitanju umor od posla koji vas obori pa zaspite na kauču, nekad izlazak i koja čašica više, a nekada jednostavno lijenost koja ne dopušta da se izvučete iz toplog kreveta. Velik broj ljudi u tim će trenucima pomisliti kako jedno preskakanje pranja zubi ne čini veliku razliku.

No nedavna znanstvena istraživanja pokazala su suprotno. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da samo jedan dan bez pranja zuba značajno utječu na vaše oralno zdravlje. U zdravim ustima dobre bakterije kontroliraju one loše. No loše bakterije imaju veliku moć i vrlo brzo mogu nadjačati one dobre. Plak koji uzrokuje gingivitis (upalu desni) i koji se nakuplja na rubovima desni u samo 12 sati može se akumulirati te napraviti golemu štetu vašim zubima, desnima i ustima. (Pročitajte: 9 pravila o intimnoj higijeni kojih se treba pridržavati svaka žena)

Što se točno događa ako odete spavati bez da ste oprali zube?

Kad ne operete zube prije spavanja, loše se bakterije šire velikom brzinom te se hrane ostatcima hrane zaostalima na i između zubi. No osim što bakterije “jedu” tu preostalu hranu, one ispuštaju kiseline koje uništavaju vaše zube i desni. Dobra je vijest ta da ako unutar 24 sata dobro operete zube te ostatke hrane pokupite zubnim koncem, nastali plak će se povući, a vaši zubi i desni bit će sigurni.

Ako se nađete u situaciji da nemate četkicu za zube te da je ne možete nabaviti, stručnjaci kažu kako je najbolje dobro oprati ruke te pomoću prstiju i paste pokušati ukloniti ostatke hrane. Ova praksa nikako ne treba biti nešto što činite često. Ako znate da putujete ili da postoji mogućnost da nećete prespavati doma, ponesite dodatnu četkicu kako biste na spavanje otišli bez brige o lošim bakterijama.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Tagovi: