Poljska novčano kažnjava bolnice koje uskraćuju ženama prekid trudnoće

by | 3 srpnja, 2024
poljska pravo na pobačaj

Nakon što smo godinama gledali kako se građani Poljske bore za pravo na pobačaj, nova vijest ipak bi mogla uliti nadu da će se nešto promijeniti u budućnosti.

Podsjetimo, 27. siječnja 2021. presuda Ustavnog suda pojavila se u Službenom glasniku Republike Poljske. To znači da se počeo primjenjivati novi zakon o pobačaju, prije kojeg je prekid trudnoće bio dozvoljen u slučaju silovanja, incesta te ako je ugrožen majčin te život fetusa.

Ove godine poljski parlament uputio je četiri prijedloga zakona o liberalizaciji zakona o pobačaju posebnom dvostranačkom odboru na razmatranje. Prema postojećem zakonu, pobačaj je legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene.

Aktualni događaj ipak ukazuje na promjene u zemlji poznatoj po najstrožim pravilima u Europi kada je riječ o prekidu trudnoće.

Prethodna poljska nacionalistička vlada uvela je 2021. gotovo potpunu zabranu pobačaja i u zakon integrirala izuzetno konzervativne društvene vrijednosti tijekom svoje osmogodišnje vladavine.

Međutim, pitanje pobačaja posljednjih godina izazvalo je masovne prosvjede među poljskim građanima, a prava žena su odigrala ključnu ulogu u predizbornoj kampanji 2023. godine, nakon koje je na vlast došla proeuropski orijentirana koalicijska vlada.

Iz Zaklade za zaštitu žena i planiranje obitelji Federa ispričali su Reutersu priču o četrdesetogodišnjakinji koja je u 14. tjednu trudnoće posjetila Medicinski centar Pabianice tražeći pobačaj.

“Pacijentica je predočila potvrdu psihijatra u kojoj je jasno navedeno da nastavak njezine trudnoće izravno ugrožava njezino ukupno zdravlje i život”, izjavila je Lewandowska. Unatoč tome, bolnica je zatražila dodatnu dokumentaciju i odbila obaviti pobačaj, no pacijentica je na kraju ipak uspjela obaviti zahvat u drugoj bolnici.

Nacionalni zdravstveni fond ocijenio je odbijanje zdravstvene ustanove nezakonitim te je bolnicu kaznio globom u iznosu od 550.000 zlota, odnosno oko 136.578 američkih dolara. Zdravstvena ustanova planira uložiti žalbu na ovu odluku.

Glasnogovornik Zaklade Andrzej Troszynski izjavio je da su u tijeku revizijski postupci koji se odnose na još dvije medicinske ustanove. Ministrica zdravstva Izabela Leszczyna kazala je da su oba postupka pri kraju i da bi mogli rezultirati kaznama za te zdravstvene ustanove.

“Trenutačno smo u situaciji kad se bolnice koje se pridržavaju zakona predstavljaju javnosti kao nešto izvanredno. Ova je situacija okrenuta naglavačke i stoga se nadamo da će odluka o kažnjavanju odgovornih bolnica biti početak kraja ovog trenda”, izjavila je Lewandowska.

De facto zabrana uvedena 2021. dopuštala je prekide trudnoće samo u slučajevima silovanja, incesta ili u slučaju prijetnje za zdravlje ili život majke. No čak i u tim situacijama žene su se često suočavale s takozvanim “prizivom savjesti”, koji je liječnicima omogućavao odbijanje obavljanja pobačaja iz moralnih razloga.

Vlada premijera Donalda Tuska odlučila je ozbiljno se posvetiti ovom problemu i nedavno je uvela odredbu o kažnjavanju javno financiranih medicinskih centara koji odbiju zakonske postupke globama koje iznose do 2 posto njihovih financija – prenosi HINA.

“Uredba koja je krajem svibnja stupila na snagu nalaže da medicinske ustanove moraju organizirati svoj rad tako da uvijek imaju liječnika voljnog obaviti pobačaj u skladu sa zakonom” i bez priziva savjesti, izjavila je Urszula Rygowska-Naštulak iz ureda pravobraniteljice za prava pacijenata.

Međutim, i dalje postoji podjela unutar vladajuće koalicije, koju čine i lijevo orijentirani zastupnici i konzervativci kršćani.

U travnju je parlament uputio četiri prijedloga zakona za liberalizaciju zakona o pobačaju dvostranačkom odboru, što ukazuje na to da unatoč dubokim podjelama, u Tuskovoj koaliciji ipak postoji suradnja po ovom pitanju. Proces bi se mogao produljiti do izbora novog predsjednika iduće godine, a očekuje se da će sadašnji predsjednik Andrzej Duda staviti veto na bilo kakve izmjene zakona o pobačaju.

Izvor: HINA

Foto: Unaihuiziphotography iStock/Getty Images Plus via Getty Images