Napravite pizzu s nižim udjelom ugljikohidrata

Ako nekad želite unijeti manje ugljikohidrata, isprobajte ovaj trik

by | 29 siječnja, 2022
Pizza s niskim udjelom ugljikohidrata

Zdravstvene prednosti smanjenja obroka na bazi kruha, slatke kave i drugih jednostavnih ugljikohidrata protežu se puno dalje od tanjeg struka. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, bolesti srca i sniziti krvni tlak.

No često imamo žudnju baš za ugljikohidratima, poput pizze ili čokolade – i ništa drugo je ne može nadomjestiti. Iako je sasvim u redu posegnuti za takvim stvarima (ne treba se uvijek niti suzdržavati od takve hrane jer stvarate od nje neprijatelja, i uostalom, više je želite) – no zapravo postoje jednostavni načini kako smanjiti unos bez da previše promijenite okus.

Bez obzira na to želite li izgubiti nekoliko kilograma ili smanjiti ugljikohidrate zbog drugih zdravstvenih pogodnosti, to ne znači da morate potpuno žrtvovati ukusnu hranu. Dr. Kellyann Petrucci, slavna nutricionistkinja i autorica najprodavanijih knjiga New York Timesa, otkrila je za Eat This, Not That najbolji način kako napraviti odličnu i ukusnu pizzu – s niskim udjelom ugljikohidrata.

Pizza s niskim udjelom ugljikohidrata

Za pizzu s nižim udjelom ugljikohidrata ne morate učiniti previše: umjesto tipičnog tijesta koristiti drukčiju, odnosno nutritivno bolju opciju. Najčešća alternativa je tijesto od cvjetače, koja sadrži i vitamine C i K, folate i vlakna. A možete isprobati i koru od slanutka! Evo recepta za “tijesto” od cvjetače:

Tijesto od cvjetače

1/2 kg cvjetova cvjetače

1 jaje

100 g mozzarelle

3 žlice parmezana

1 žličica soli

 

  1. Cvjetove cvjetače operite te stavite kuhati u kipuću vodu oko 20 minuta. Nakon što omekšta, dobro je ocijedite koristeći kuhinjsku krpu te od nje napravite pire.
  2. Umutite jaje, zdrobite mozzarellu, dodajte parmezan i sol te u smjesu umiješajte i pire od cvjetače.
  3. Od smjese napravite oblik tijesta za pizzu po želji na papiru za pečenje te stavite peći na 20 minuta na 180 do 200 °C (ovisno o pećnici).
  4. Kada dobije zlaćanu boju, izvadite je, pustite pet minuta da se ohladi te stavite željene nadjeve! Za još deset minuta imate fantastičnu pizzu.

 

 

Foto: nata_vkusidey/iStock via Getty Images