Potpišite peticiju “My Voice, My Choice” za siguran i dostupan pobačaj u Europi

by | 11 svibnja, 2024
peticija za pobačaj

Kako bi osigurale pristup prekidu trudnoće na zahtjev za sve žene i djevojke koje se nalaze u EU-u, pokrenuta je Europska građanska inicijativa (ECI) “My Voice, My Choice” čiji je cilj uvjeriti Europsku uniju da je sada vrijeme za rješavanje ovog problema.

ECI mehanizam omogućuje građanima izravno sudjelovanje u razvoju politika EU-a. Inicijativa “My Voice, My Choice” ima namjeru skupiti milijun potpisa zahtijevajući da EU učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve.

Tea Vidović iz hrvatske inicijative izjavila je na konferenciji za medije: “Predložena inicijativa “My Voice, My Choice” važna je jer bi rezultirala mehanizmom na razini cijele EU pomoću kojeg bi žene mogle putovati u zemlje koje su se odlučile osigurati uslugu pobačaja, a trošak usluge bi u potpunosti pokrivala Europska komisija.”

Pobačaj je osnovna zdravstvena potreba za milijune žena i djevojaka. Procjenjuje se da na globalnoj razini jedna od četiri trudnoća svake godine završi pobačajem.

Sanja Cesar, također iz hrvatske inicijative, izjavila je: “Diljem EU-a, milijun žena i djevojaka nema pristup ovoj medicinskoj usluzi. Pristup legalnoj i sigurnoj medicinskoj usluzi onemogućen je ili otežan nizom faktora. Na primjer, odbijanjem pružanja usluge radi zakonskih odredbi, ili tzv. “priziva savjesti” (odbijanje pružanja medicinske usluge zbog osobnih vjerovanja), ili radi visine cijene postupka, ili nedostupnosti informacija”, piše PaRiter.hr.

Na ovom LINKU možete glasati, a glasanje je započelo prije dva tjedna te traje godinu dana, to jest do 24. travnja 2025.

Foto: Instagram, naslovna: @myvoicemychoice_croatia