Pet jednostavnih načina kako da ostanete u formi bez vježbanja

by | 28 ožujka, 2023
kako biti u formi bez vježbanja

Naravno da je vježbanje itekako važno i ako ga možete uvrstiti u svoje dnevne rutine, to bi stvarno bilo idealno. Međutim, svjesni smo i činjenice da ponekad jednostavno niste raspoloženi za vježbanje, ali ono što je odlično jest da postoje stvari koje možete raditi kako biste održali svoju formu i bili fit. Jer i bilo kakva aktivnost bolja je nego nikakva, slažete li se?

Za eatthis.com Carrissa Fernandez, trenerica zdravlja i wellnessa, dala je savjete i jednostavne načine kako ipak možete ostati u formi iako ne vježbate. Ovim koracima vi možete svoje tijelo i um održati u jednoj dobroj formi, a to nam svima i treba!

Pročitajte: Fitness P&O: Kako što brže i djelotvornije doći do ravnog trbuha?

Kako ostati u formi bez vježbanja?

Dovoljno se odmarajte: san je ključan

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), dovoljno kvalitetnog sna jednako je važno za održavanje dobrog zdravlja kao i vaša rutina vježbanja i prehrana. “Stvaranje dobre navike rutinskog odlaska na spavanje i davanje sebi najmanje sedam, ali idealno osam, punih sati sna važan je faktor za održavanje dobrog zdravlja”, ističe stručnjakinja.

Jedite hranu koja ispunjava vaše tijelo

Predlaže se jesti uravnoteženu prehranu koja je puna cjelovite biljne hrane. Plan prehrane pomoći će vam u probavi i pomoći vam da očuvate manje tjelesne masnoće i zdravu težinu. Dijeta bogata proteinima održat će visoku razinu energije i omogućiti tijelu sagorijevanje kalorija tijekom dana.

Istežite se i izađite na zrak

Izlazak u prirodu odličan je način da se poveća apsorpcija vitamina D u tijelu, za koji je poznato da povećava apsorpciju kalcija u kostima. Zato krenite u šetnju, planinarenje ili na vožnju biciklom. Također, ako ne vježbate, to ne znači da se ne možete istegnuti. Svakodnevno istezanje može povećati dotok krvi u vaše mišiće, što rezultira učinkovitijim kretanjem te također smanjuje rizik od ozljeda zbog povećane fleksibilnosti.

Vježbajte pravilno disanje

Još jedan način kako da ostanete u formi bez vježbanja jest da vježbate tehnike pravilnog disanja. Duboko trbušno disanje primjerice može vam pomoći u smirivanju uma i tijela kao oblik oslobađanja od stresa. “Često se otkrije da nenamjerno zadržavamo dah ili dišemo plitko tijekom dana”, kaže trenerica. To nikako nije optimalno za zdravlje, a upravo u tome može pomoći pilates kao izvrstan alat za učenje pravilnog disanja.

Oslobodite se stresa

Stres vašem tijelu ne čini nikakvu uslugu. U početku možda nećete imati previše apetita kad se osjećate pod stresom, ali kronični stres povećava vašu glad, što može rezultirati debljanjem. Previše stresa može negativno utjecati na vaše zdravlje. Prakticiranje aktivnosti za oslobađanje od stresa kao što su meditacija, joga i vježba pilatesa uma i tijela može pomoći u smanjenju razine stresa u vašem tijelu povećanjem razine dopamina i serotonina u vašem mozgu.

Pročitajte: Da, postoje vježbe kojima možete postići iste rezultate u kraćem vremenu!

Foto: yacobchuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images