Ovo je problem s kojim se bori dvije trećine Hrvata

Gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo

by | 23 srpnja, 2021
debljina, prekomjerena tjelesna masa

Dok je 34 % odraslih koji su živjeli u Republici Hrvatskoj u 2019. godini imao normalnu tjelesnu težinu prema njihovom indeksu tjelesne mase (ITM), gotovo dvije trećine (65 %) imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo (42 % prekomjernu tjelesnu težinu i 23 % pretilih), a 1 % je pothranjeno. ITM je mjera tjelesne težine osobe s obzirom na njezinu visinu koja je razmjerno dobro povezana s udjelom masti u tijelu.

Uz iznimku onih starijih od 75 godina, što je viša dobna skupina, to je i veći udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom: najniži udio zabilježen je među odraslima u dobi od 18 do 24 godine (27 %), dok je među onima koji su u dobi od 65 do 74 godine zabilježen najviši udio (79 %) – slično je i kad gledamo samo udio pretilih (6 % prema 29 %).

Uzorak je također jasan s obzirom na razinu obrazovanja. Udio osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih pada kako raste razina obrazovanja. Dok je u 2019. godini udio odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilo među onima s niskom razinom obrazovanja bio 73 %, među onima sa srednjom razinom obrazovanja bio je 66 %, a među onima s visokom razinom obrazovanja 53 %. Udio pretilih osoba također pada s razinom obrazovanja, od 33 % odraslih s niskom i 23 % sa srednjom do 14 % odraslih s visokom razinom obrazovanja.

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću značajno se razlikuje u pojedinim državama članicama Europske unije. Najviši udjeli zabilježeni su u Hrvatskoj i Malti, gdje je 65 % odraslih osoba imalo prekomjernu tjelesnu težinu u 2019. godini.

S druge strane, najniži udjeli zabilježeni su u Italiji (46 %), Francuskoj (47 %) i Luksemburgu (48 %).

U svim državama članicama Europske unije su u 2019. godini zabilježeni viši udjeli prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti među muškarcima u usporedbi sa ženama. Najveće razlike zabilježene su u Luksemburgu (59 % muškaraca prema 38 % žena), Češkoj (70 % prema 51 %) i Cipru (59 % prema 41 %). I u Hrvatskoj je zabilježena velika razlika po spolu, 73 % muškaraca imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo u odnosu na 59 % žena.

Ove informacije dio su novih rezultata Europske zdravstvene ankete (European Health Interview Survey, EHIS; treći val) koje su 21. srpnja 2021. objavili Eurostat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Europska zdravstvena anketa mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i korištenje zdravstvene zaštite među građanima Europske unije.

debljina, prekomjerena tjelesna masa

debljina, prekomjerena tjelesna masa

Izvor i foto: HZJZ

FOTO: MART PRODUCTION/Pexels