Što zapravo znači stalno nezadovoljstvo vlastitim tijelom?

by | 16 lipnja, 2022
nezadovoljstvo tijelom

Htjeli mi to priznati ili ne, i koliko god body positivity i obline postaju normalni, ipak, mnoge žene samim pogledom na sebe kritiziraju kako izgledaju i ono što gledaju svaki dan. Svoj odraz, svoje tijelo. Nisu zadovoljne same sobom, ne sviđa im se što vide u ogledalu. To je vjerojatno “normativno nezadovoljstvo” koje doživljavate.

Taj osjećaj uvelike ovisi o tome kako se osjećate koji dan i o načinu na koji gledate svoju vlastitu sliku tijela, a ne ono kako zaista izgledate. Pojam normativno nezadovoljstvo postoji još od 1984. godine, a izvorno je korišten za opisivanje generalizirane negativnosti prema težini i fizičkom izgledu koju doživljavaju mnoge žene.

Pročitajte: Bodyscan meditacija pomoću koje ćete se povezati sa svojim tijelom i naučiti ga voljeti onakvim kakvo ono jest

Nezadovoljstvo vlastitim tijelom

Liz Ritchie, psihoterapeutkinja za glamourmagazine.com istaknula je da se ovakva vrsta nezadovoljstva odnosi na opis trajnog nezadovoljstva onime što imate. Iz toga proizlazi određena vrsta sabotaže jer stalno tražite nešto bolje. Nažalost, taj osjećaj negativnosti koji imate prema svom izgledu postaje normalan način života mnogima. Zapravo, postaje restriktivan način razmišljanja i očituje se u stalnom nezadovoljstvu oblikom tijela, veličinom i težinom.

“Unutar ovakvog načina razmišljanja, sreća je neostvariva i bez obzira na bilo kakvu promjenu nabolje, stalno ćemo osjećati nezadovoljstvo i nezadovoljstvo. To je raširena pojava i ne samo da se odnosi samo na žene već pogađa i muškarce.”

The Times je nedavno započeo razgovor o ovoj frazi jer je nova studija pokazala da manje od 50 posto od 750 sudionika drukčije percipira svoju vlastitu težinu nego što ona to doista jest.
Upravo društvene mreže i sve češća prisutnost u digitalnom svijetu uvelike su povećali slike koje daju neki “ideal tijela”, pokazuju perfekcionizam koji to nije i iz toga se održava nezadovoljstvo izgledom. Dakako, zato što je perfekcionizam nedostižan ideal koji nikad neće biti ostvariv.

Nažalost, sve to doprinosi značajnim problemima s mentalnim zdravljem. Upravo zato je važno okružiti se pozitivnim stvarima i vijestima te se probiti kroz razne sabotaže kako biste sami sa sobom mogli poraditi na negativnom samogovoru i onome kako se osjećate.

Htjeli mi to priznati ili ne, ipak je tijelo nešto što drugi prvo vide na nama i ne može se sakriti, a posebice situaciju otežava kad niste zadovoljni svojim izgledom. Sama ta slika o vlastitom tijelu utječe i na to kako se ponašate, a najčešće su žene te koje se zbog svog body imagea osjećaju loše, srame se, nelagodno im je. Na sve to utječu i društvo, okolina, društvene mreže, uspoređivanje s drugima, niska razina samopoštovanja… Ipak, najbitnije je posložiti svoje kockice u glavi i hrabro prihvatiti svoje tijelo upravo onakvo kakvo jest – sa svim nesavršenostima, s par kilograma viška, strijama i celulitom. Nije to lako, znamo. Ali, nije ni nemoguće.

Pročitajte: Što je “body neutrality” i kako ga prakticirati?

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images