Ne možete zaspati? Ovih 6 afirmacija moglo bi vam pomoći usnuti

by | 6 travnja, 2021
afirmacije za san

Tijekom posljednje godine, poprilično teške i turbulentne za sve nas, rijetko se tko nije susreo s problemom nesanice. Problemi s kojima se susrećemo i proživljene traume najčešće ostavljaju posljedice upravo na naš san, a svi znamo da je on krucijalan za zdravlje.

Ako vam san noću ne dolazi na oči, ako vam je jako teško smiriti misli i usnuti, ako vas muče napadaji panike noću, kad sve utihne ili se budite tijekom noći, ono što vas može utješiti jest to da nikako niste sami, kao i to da rješenja uvijek postoje. Primjerice, mnogi tvrde kako im je CBD ulje pomoglo u borbi s anksioznošću i nesanicom (i mi smo se uvjerili u njegovo djelovanje), no tu su i vježbe joge koje pomažu usnuti, meditacije, različite vježbe, pa čak i aplikacije. Uvijek se inspirirati možete i večernjim rutinama poput one modela Christy Turlington, no ako vam baš ništa ne pomaže, isprobati možete i afirmacije ili mantre s ciljem smirivanja misli. (Pročitajte: Odgađanje spavanja fenomen je od kojeg nesvjesno pati sve više ljudi, naučite kako ga se riješiti)

Što je mantra ili afirmacija?

Kako smo vam već pisali, mantre ili afirmacije su riječi, zvukovi, slogovi ili fonemi koji se koriste tisućama godina za postizanje unutarnjeg mira i stišavanje uma. U prošlosti su se mantre najčešće izgovarale na sanskrtu, no danas su se toliko proširile da ih izgovaramo na materinjem ili jeziku koji nam odgovara, i to najčešće u formi “Ja sam”, za koju se vjeruje da nam omogućavaju kreirati novi mindset.

Mantra ili afirmacija koja se ponavlja može djelovati i kao oblik meditacije, s čime se slaže i neuroznanstvenica i autorica knjige The Source: The Secrets of the Universe, the Science of the Brain Tara Swart, koja kaže da se ovime “poništavaju” ponavljajuće negativne misli i temeljna uvjerenja koja nas sprečavaju u postizanju svog punog potencijala, podižu samopouzdanje ili nas smiruju. Ovo potvrđuje i studija iz 2020. godine koja je otkrila da nam afirmacije mogu pomoći smanjiti osjećaj bespomoćnosti i povećati osjećaj vlastite kompetentnosti. Istraživanja također otkrivaju da ponavljanje mantre može utišati dio mozga odgovoran za samoprocjenu te poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna, kako piše Shape. Psychology Today piše kako tiho ponavljanje mantre, kako pokazuje još jedna studija, umiruje sustav odgovoran za “lutajuće misli”, razmišljanje o prošlosti ili budućnosti.

Na koji način možete koristiti afirmaciju ili mantru?

Afirmaciju po odabiru (onu koja vam najviše odgovara) jednostavno možete početi ponavljati dok, primjerice, četkate zube i nanosite kremu za lice. Možete je zapisivati u svoj dnevnik prije spavanja, no koju god metodu odabrali, bitno je da riječi ponavljate s razumijevanjem i koncentracijom. Ponavljanjem odabrane mantre i fokusiranjem na njezino značenje, kreirat ćete svojevrsno meditativno stanje pomoću kojeg ćete smiriti anksiozne misli te ćete zahvaljujući tome lakše usnuti. (Pročitajte: 7 loših navika koje činite prije spavanja, a koje vam narušavaju san)

Želite li sami kreirati svoju afirmaciju (što je i preporučljivo s obzirom na to da vam nijedna ponuđena ne mora odgovarati), fokusirajte se na pozitivno (primjerice, koristite izraz “Ja sam mirna” umjesto “Nisam anksiozna”) te isprobajte nekoliko različitih misli dok ne dođete do one koja vam u potpunosti odgovara. U međuvremenu, isprobajte jednu od ponuđenih afirmacija u nastavku.

6 afirmacija za lakši san

“Zaslužujem odmor.”

“San je moć.”

“U ovom trenutku sam sigurna.”

“Sposobna sam utonuti u san.”

“Oslobađam svu emocionalnu negativnost.”

“Sve je kako treba biti.”

Foto: olegbreslavtsev/iStock/Getty Images Plus via Guliver