Nakon borbe s endometriozom i spontanog pobačaja, Halsey očekuje prvo dijete!

by | 29 siječnja, 2021
halsey trudnoća

Nakon godina problema s reproduktivnim zdravljem uzrokovanim endometriozom, 26-godišnja pjevačica je obznanila javnosti da očekuje svoje prvo dijete.

Pjevačica poznata po svom unikatnom glasu, ali i aktivizmu, svom je životopisu dodala novu stavku – ulogu majke. A to je golemi uspjeh i iznenađenje jer se Halsey posljednjih godina bori s endometriozom, stanjem koje u mnogim slučajevima izaziva neplodnost.

Halsey je 2017. godine dijagnosticirana endometrioza, specifično stanje u kojem endometrij – tkivo koje izgleda i djeluje poput sluznice maternice – raste izvan maternice, i to obično na drugim organima, poput jajnika i jajovoda. (Pročitajte: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli halsey (@iamhalsey)

 

Što je endometrioza?

Endometrioza je izuzetno teško stanje za žene. Ona izaziva vrlo jake grčeve i bolne menstruacije, a javljaju se i krvarenja između ciklusa. Najteže je ipak to što endometrioza izaziva neplodnost u velikom broju slučajeva. Pojedina istraživanja u Americi pokazala su da je endometrioza izuzetno česta i da je uzrok ženske neplodnosti u čak 50 posto slučajeva. (Pročitajte: Olivia Culpo podijelila je dirljive riječi nakon operacije uzrokovane endometriozom)

Pobačaj usred koncerta

Kakve su posljedice endometrioze, Halsey je saznala na najgori mogući način – imala je pobačaj usred koncerta.

“Prije nego što sam uopće shvatila što ovo stanje znači za mene, izgubila sam bebu tijekom svog nastupa. Zamislite taj osjećaj: stojiš i gledaš u lica stotine tinejdžera dok ti krv natapa odjeću, a ti gubiš dio svog života i znaš da moraš završiti nastup”, ispričala je svojevremeno pjevačica za čuveni Rolling Stone magazin. (Pročitajte: Meghan Markle javno progovorila o svom pobačaju)

Zamrzavanje jajnih stanica jedna od opcija

Halsey je sa samo 23 godine zamrznula jajne stanice jer nije željela zbog endometrioze ostati bez potomstva. Ljudima s endometriozom obično se preporučuje da zamrznu jajne stanice u mlađoj dobi. Studije pokazuju da izvantjelesna oplodnja može biti uspješna kod nekih žena s ovom bolešću – posebno kada se oplode jajašca dobre kvalitete. (Pročitajte: “S 19 godina izvađeni su mi jajovodi, a uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, danas imam zdrave i sretne blizance”)

Halsey nije podijelila više detalja o samom procesu niti trudnoći, no nesumnjivo je ovo velika stvar za pjevačicu, stoga je na nama da jednostavno – čestitamo!

Foto: Rich Fury/Getty Images via Guliver