Meghan Markle javno progovorila o svom pobačaju

by | 25 studenoga, 2020

Za kraljevsku obitelj nije običaj pričati o teškim privatnim trenucima kroz koje su prošli, no Meghan Markle nikad nije imala problem progovoriti o temama u kojima se mogu pronaći brojne žene.

Kako donosi New York Times, u intervjuu o psihičkom zdravlju tijekom pandemije, Meghan je otkrila kako je nedavno imala spontani pobačaj. “Presvlačila sam sina kad smo bili doma, u Los Angelesu i pala sam na pod od boli. Znala sam u tom trenutku da ću izgubiti svoje drugo dijete. Satima kasnije, ležala sam u bolnici i držala supruga za ruku. Osjetila sam kako je mokar od suza, mojih i njegovih. Gledali smo u hladne bijele zidove i raspadali se. Pokušala sam zamisliti kako ćemo se nositi s tim”, izjavila je.

Gledajući svog supruga kako mu se srce lomi, a on pokušava “držati” njezino, trenutak je u kojem je i sama shvatila da je process zacjeljivanja počeo. Kako bi maknula stigmu sa spontanih pobačaja, vojvotkinja je odlučila javno progovoriti o svemu govoreći kako “izgubiti dijete znači nositi nepremostiv teret, teret koji su iskusili mnogi, no progovorile svega nekoliko žena”. 

(Pročitajte: Chrissy Teigen objavila detaljnu ispovijest o spontanom pobačaju u 20. tjednu trudnoće)

U trenutku procesuiranja svega što im se dogodilo, otkrili su da je u sobi od 100 žena barem njih 10-20 imalo spontani pobačaj barem jednom u životu. No bez obzira na to koliko je čest, razgovor o istom ostaje još uvijek tabu, redovito popraćen sramom i vječnim žaljenjem. I zato sve one žene koje su progovorile o svom iskustvu, dale su hrabrost i drugima, da se otvore i puste tugu iz svog tijela, što je prvi korak prema zacjeljivanju.

“Vrlo je važno pitati nekoga kako se osjeća, pogotovo u ovakvim trenucima. Izolacija zbog pandemije nas je već dovoljno izolirala da se osjećamo usamljeno više nego ikada, svi se borimo s nečim, no trebamo pronaći i stvari na kojima smo zahvalni, bilo što. Nekad smo ispunjeni toplinom, nekad suzama. No po prvi put u jako dugo vremena, kao ljudska bića, mislim da napokon vidimo jedni druge. Jeste li dobro?”, rekla je.

(Pročitajte: Moja priča: “S 19 godina izvađeni su mi jajovodi, a uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, danas imam zdrave i sretne blizance”)

Foto: Chris Jackson – Pool/Getty Images via Guliver