Najbolja namirnica za podizanje energije prema dijetetičarima

Opskrbljivanje energijom je važno, a voće je najbolja hrana koja će vam je dati

by | 27 travnja, 2022
Zdhela s voćem

Neovisno o tome kako se osjećate, jedno je sigurno – važno je ostati pun energije za funkcioniranje. Opskrba energijom omogućuje vašem tijelu niz stvari koje su važne za njegov opstanak, uključujući i nastavak osnovnih tjelesnih funkcija te pomaganje tjelesne aktivnosti i kretanja.

Iako to znamo, postoje dani kad ćete se osjećati tromo kao da vaše tijelo ne prikuplja dovoljno energije. Postoje načini za povrat energije, kao što su suplementi i vježbanje, ali određena hrana i pića također mogu imati važnu ulogu u osiguravanju dovoljno motivacije tijekom dana. Prema brojnim dijetetičarima, voće je najbolja hrana koja će vam dati energiju. Više: Ovo voće i povrće ima najviše pesticida prema novoj studiji

Voće sadrži ugljikohidrate – vrstu makronutrijenata koji se nalaze u određenim namirnicama i pićima, uključujući i vlakna, škrob i šećere. Kako navodi Cleveland Clinic, ugljikohidrati su esencijalni hranjivi sastojci koje vaš probavni sustav razgrađuje u glukozu kako bi vam dao energiju za funkcioniranje. Vaš krvotok apsorbira glukozu i koristi je kao energiju za napajanje vašeg tijela.
Šećer, vrsta ugljikohidrata, posebno isporučuje brzu energiju našim stanicama. No, umjesto da se okrenete slatkišima ili bombonima, iskoristite snagu šećera iz voća. Više: Voće koje će vas duže držati sitima

Žena drži košaru s jabukama

Jedno voće baš je savršeno za podizanje energije – jabuka. Također su i praktične za one koji su u pokretu. Jabuke su pune blagodati, što ih čini izvrsnim voćem za uključivanje u prehrambene navike. Izvrsna je za crijeva, pomaže pri mršavljenju, kod upala i jača imunitet.

Prema Harvard T.H. Chan Školi javnog zdravlja, jedna porcija (ekvivalent jabuci srednje veličine) sadrži oko 95 kalorija. Također sadrži nula grama masti, 1 gram proteina, 25 grama ugljikohidrata, 19 grama prirodnog šećera i 3 grama vlakana. Jabuke su izvrstan izvor i topljivih i netopivih vlakana – vlakana koja se otapaju u vodi u tijelu i vlakana koja se ne otapaju u vodi. Također sadrže tonu vitamina C, koji je koristan u kontroli infekcija i zacjeljivanju rana, kao i snažan antioksidans koji može neutralizirati štetne slobodne radikale.

Razlog zašto vam jabuke daju više energije nakon konzumiranja je velika količina šećera koju sadrži jabuka srednje veličine. Jabuke sadrže prirodnu vrstu jednostavnog šećera koji se zove fruktoza. Fruktoza djeluje kao izravan izvor energije za vaše tijelo. Šećeri i puno vlakana u jabuci mogu pomoći u ravnoteži glukoze u krvi i pružiti vam trajnu energiju bez pada razine glukoze u krvi.

Sada znate što uvijek trebate imati u torbi, za svaki slučaj – umjesto ekstra kave ili energetskog pića! Više: Trebamo li prati voće i povrće u slanoj vodi? Nakon što pogledate ovaj video, poželjet ćete

 

Foto: Monica Lorenzo/Getty Images; Unsplash