Trebamo li prati voće i povrće u slanoj vodi? Nakon što pogledate ovaj video, poželjet ćete

Kako se riješiti kukaca, prljavštine i pesticida?

by | 28 kolovoza, 2021
voće

Naravno, još jedan od viralnih videa u kojima je otkriveno zapravo – ništa novo, ali nešto o čemu nismo uopće razmišljali tijekom svih ovih godina konzumiranja jagoda.

Naime, jasno je da u voću i povrću žive razni kukci i da smo ih tijekom života pojeli pregršt, no što je s onima o kojima nikad nismo razmišljali? Ako napunite zdjelu vodom sobne temperature i u nju stavite pet velikih žlica soli (ili octa), te potopite voće ili povrće u njih 30-60 minuta, to pomaže ukloniti pesticide, prljavštinu i kukce. Ono što vidite da je počelo izlaziti zapravo su potomci octene mušice ploda (u ovom slučaju jagode), jedne vrste vinske mušice. Potpuno je normalno da ženke odlažu svoja jaja u voće koje tek počinje sazrijevati, posebno u borovnice, jagode i maline. I bez brige, ovi kukci nisu štetni za naš organizam.

Scientific American procjenjuje da Amerikanci u prosjeku progutaju oko 0,5 do 0,9 kilograma muha, crva i drugih kukaca svake godine, a da toga nisu ni svjesni.

@callmekristatorresWAIT FOR IT… Still trying to think happy thoughts today. #fyp #foryou #strawberrieswithbugs #bugsinstrawberries #rednoseday #got2bhome♬ original sound – Krista Torres

Dodatni načini uklanjanja pesticida i bakterija:

Sprej
Povrće i voće mogu se oprati i sprejem. U bočicu s raspršivačem ulijte žlicu limunova soka, dvije žlice sode bikarbone i šalicu vode. Promućkajte i poprskajte po povrću te pustite 10 minuta da djeluje. Isperite pod mlazom vode.

Blanširanje i guljenje povrća uništava kemikalije
Namakanje povrća u vrućoj vodi trebalo bi odstraniti neželjene sastojke. Guljenje je još jedan od načina kako se riješiti pesticida, posebno ako je riječ o povrću koje ima deblju koru ili nabore poput krumpira, krastavaca ili mrkve.

Obavezno perite u hladnoj vodi povrće i voće
Gotovo 80 posto ostataka pesticida na povrću može se ukloniti ispiranjem pod mlazom hladne vode, navode stručnjaci, a pranje u slanoj vodi uklonit će velik dio pesticida koji se uobičajeno nalaze na voću i povrću.

Na istoj se dasci ne reže sirovo i kuhano
Sirova hrana može sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu za vrijeme pripreme. To se najviše tiče mesa i ribe. Pa tako nemojte upotrebljavati istu dasku za rezanje sirovog mesa i salate koju nećete termički obrađivati, savjet je Hrvatske agencije za hranu. Osim obvezne higijene, ističu i da se sirova hrana mora odvajati od kuhane.

Foto: Roxiller via Getty Images