Na vrijeme prepoznajte simptome ove ozbiljne bolesti pasa

by | 2 svibnja, 2020

Piroplazmoza (babezioza) je opaka i smrtonosna krpeljna bolest kod pasa, raširena u cijelom svijetu. Sezona aktivnosti krpelja, koji vole toplo i vlažno vrijeme, zbog promjene klimatskih uvjeta, nažalost, traje gotovo cijele godine, a parazitarna bolest koju prenose krpelji više nije ograničena samo na proljeće i jesen.

Uzročnika piroplazmoze prenosi zaraženi krpelj koji je započeo hranjene na vašem psu. Parazit Babesia canis ulazi u krvotok ljubimca te napada crvene krvne stanice te ih uništava.

Znakovi bolesti jako variraju

Ono što je važno jest da primijetite promjene u ponašanju vašeg ljubimca. Bilo kakvo odstupanje od uobičajenog ponašanja ne mora nužno značiti da pas ima piroplazmozu, no dobro je biti na oprezu i pratiti ljubimca.

Vlasnici najčešće primijete da im je pas nezainteresiran, više spava i odbija hranu. Uvijek možete napraviti mali test, a to je da psu ponudite komad najdraže poslastice, salame ili mesa. Ako odbije, budite sigurni da nešto nije kako treba.

Simptomi

Uz malaksalost i odbijanje hrane može doći i do povraćanja, proljeva, čak i krvavog te tamnijeg urina te povišene tjelesne temperature i blijede sluznice očiju i zubnog mesa. Normalna temperatura odraslih pasa je 38,5 stupnjeva.

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, odmah se uputite veterinaru jer ako ne reagirate na vrijeme, možete izgubiti ljubimca.

Babezioza se klasično dijagnosticira dokazom jednog od razvojnih stadija unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz uzima se iz periferne cirkulacije – uške ili vene. Uz krvni razmaz dobro je napraviti i kompletnu krvnu sliku kako bi se vidjelo što se sve događa s vašim ljubimcem.

Liječenje ljubimca ovisi o nalazu krvnih pretraga te procjeni nakon pregleda veterinara. Vrlo često, ako se bolest primijeti u ranoj fazi već nakon 24 sata životinja se počinje vidljivo oporavljati.

Nakon izlječenja važno je znati da vaš ljubimac može ponovno oboljeti u bilo koje vrijeme te da mora mirovati minimalno dva mjeseca dok se u potpunosti ne oporavi. To znači da smanjite fizičku aktivnost na minimum. Pustite ljubimca da bude aktivan onoliko koliko može, nemojte ga forsirati s istrčavanjima ili dugim šetnjama te raznim sportovima.

Jednom preboljena piroplazmoza onemogućava vašem psu da bude donor krvi drugom psu do kraja života.

Upamtite!

Kod znakova promjene uobičajenog ponašanja vašega ljubimca najvažnija je brza reakcija!

Kod pasa s visokim stupnjem uznapredovanja bolesti, uz najbolju kliničku njegu i transfuziju krvi, liječenje ponekad može biti neuspješno.

Uspjeh liječenja ovisi o brojnim čimbenicima: dob i stanje životinje, stupanj invazije, pravovremeni odlazak veterinaru, dodatne komplikacije i slično…

Kako zaštititi ljubimca?

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od ektoparazita (vanjskih nametnika) tijekom cijele godine te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Pogotovo ako imate psa s dužom i gustom dlakom.

Krpelj se najčešće može pronaći oko ušiju, na obrazima, ispod vrata, ispod pazuha te u slabinskom području jer je na tom djelu koža najmekanija.

Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Možete ih izvaditi uz pomoć pomagala za vađenje krpelja koja su dostupna u većini trgovina za kućne ljubimce. Ako ostane dio rilca ili nožica u koži psa, to mjesto je potrebno nekoliko dana tretirati antiseptikom kako se mjesto uboda ne bi inficiralo.

Pazite na svoje ljubimce tijekom čitave godine jer krpelja ima stalno, a bolest je podmukla i ružna. Preparata za zaštitu pasa od krpelja ima puno, posavjetujte se sa svojim veterinarom koje bi bilo najbolje rješenje za vašeg ljubimca.

I još jednom apeliramo – kad god dođete iz šetnje, dobro pregledajte svog ljubimca te ako posumnjate na bilo kakve promjene u ponašanju, javite se svom veterinaru. Nemojte čekati jer je svaka minuta dragocjena za život vašeg ljubimca.

IZVOR: INDEX.HR

FOTO: https://www.pexels.com/photo/woman-hugging-her-siberian-husky-3671246/