Više ne znate što gledati? Donosimo 5 dokumentarnih filmova na Netflixu o kojima ne prestajemo pričati

by | 2 svibnja, 2020

Nakon gotovo dva mjeseca boravka u kući serije koje smo dugo imali na listi napokon su pogledane, oskarovski filmovi su već dobro proučeni, a dokumentarni filmovi su ponovno zauzeli visoko mjesto na našoj ljestvici prioriteta.

Preko dokumentaraca smo se upoznavali sa svijetom još od djetinjstva, i to ponajprije kroz one o životinjama i biljnom svijetu koji nas okružuje, a što smo stariji vidici i interesi nam se proširuju, dok se novi dokumentarni filmovi na sve moguće teme konstantno stvaraju. Netflix postaje malo blago za sve ljubitelje dokumentarnih filmova. Budući da je teško odabrati naslov koji ćemo gledati, s obzirom na more naslova na Netflixu, odlučili smo suziti izbor na pet nama najboljih dokumentarnih filmova o kojima ne možemo prestati pričati.

Heroin(e)
Ovaj kratki dokumentarni film nominiran za Oscara priča o svojevrsnoj epidemiji ovisnosti o heroinu i drugim opojnim sredstvima koja se događa u West Virginiji. Ovaj izrazito potresan film dotiče se i prostitucije, te brojnih psiholoških problema tamošnjeg društva.

13th
Odličan prikaz zatvorskog sustava u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem se autori direktno dotiču i jednog od najvećih problema od povijesti do danas – rasizma i nejednakosti. Ovo je film koji će vam otvoriti oči i pokazati vam kako doista izgleda rat s drogom, 13. amandmanom i američkim zatvorskim sustavom.

Chasing Ice
Jedan od najboljih fotografa National Geographica, James Balog, svoj je put na Arktik iskoristio da zabilježi koliko se svijet i priroda mijenjaju, kako se ledenjaci tope i koliko zapravo čovjek ima krucijalan utjecaj na prirodu.

Jim and Andy: The Great Beyond
Ako ste obožavatelj Jima Carreya, ovaj film bi vam trebao postati svojevrsna Biblija. Još jednom je dokazao koliki je glumački genij ostavši u liku Andya Kaufmana tijekom snimanja Man od the Moon još 1999. godine. Film se sastoji od nešto suvremenijih intervjua s Jimom i snimkama filma iz prve ruke 20 godina ranije.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom
Riječ je o velikoj revoluciji koja je nastala tijekom 2013. i 2014. godine od studentskih prosvjeda koji su zahtijevali ostavku tadašnjeg predsjednika Viktora F. Yanukovicha. Ovo nije površan pogled na revoluciju, u ovom slučaju raspliću se detalji, razlozi i pozadina iza velikog ustanka protiv sustava.

Foto: Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/film/20-filmova-zahvaljujuci-kojima-cete-se-odmah-osjecati-bolje

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/15-filmova-zbog-kojih-cete-preispitati-svoj-nacin-prehrane

https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/10-dugovjecnih-serija-u-kojima-mozete-uzivati-tijekom-izolacije