Može li cjepivo protiv virusa COVID-19 utjecati na vašu menstruaciju?

by | 8 svibnja, 2021
MENSTRUACIJA, zdravlje

O cjepivu i nuspojavama na cjepivo protiv virusa COVID-19 puno smo pisali. Sasvim je prirodno da se žene zapitaju može li cjepivo na bilo kakav način utjecati na menstrualni ciklus i zdravlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da nema nikakvog razloga da odgađate cijepljenje ako imate menstruaciju u vrijeme kada imate zakazano cijepljenje.

Međutim, mnoge žene podijelile su svoja iskustva na društvenim mrežama i ispričale kako je cjepivo djelovalo na njih. Konkretno, one ističu da im se menstrualni ciklus u potpunosti promijenio – od duljeg trajanja krvarenja do krvarenja dva puta mjesečno.

Cjepivo protiv virusa COVID-19 i menstrualni ciklus

Još uvijek ne postoje istraživanja o COVID-19 cjepivima i menstrualnim ciklusima. Na službenim stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) možete prijaviti sve neželjene posljedice i nuspojave koje imate nakon dobivanja cjepiva. Žene su prijavile da su menstruacije teže nego inače s bolnim grčevima i neobičnim menstrualnim ciklusima. (Pročitajte: Zašto žene imaju jače nuspojave na cjepiva protiv COVID-a 19 i što to znači za organizam?)

Unatoč osobnim pričama žena, stručnjakinja za žensko zdravlje Jennifer Wider, dr. med. istaknula je da jednostavno nema dovoljno podataka koji govore o tome da cjepivo direktno utječe na menstruaciju. Liječnica kaže da valja još istražiti može li cjepivo stupiti u interakciju s tjelesnim hormonima ili su tu u pitanju drugi hormoni poput stresa.

Ipak, ako ste zabrinuti oko toga i primjećujete značajne promjene nakon cijepljenja, svakako o tome obavijestite svog liječnika ili ginekologa. (Pročitajte: Zašto ljudi reagiraju različito na cjepiva protiv virusa COVID-19?)

FOTO: Sora Shimazaki/Pexels