Zašto žene imaju jače nuspojave na cjepiva protiv COVID-a 19 i što to znači za organizam?

by | 25 ožujka, 2021

Do sada je javnost već upoznata s nuspojavama koje se javljaju nakon cijepljenja cjepivom protiv virusa COVID-19, no mnogi ne znaju da su te nuspojave češće i izraženije u žena.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u prvih 13,8 milijuna osoba koje su cijepljene zabilježen je veći postotak nuspojava kod žena nego kod muškaraca. Iako je ovaj podatak začudio mnoge, istina je da žene imaju jače nuspojave i kod cijepljenja drugim cjepivima, a ne samo kod cjepiva protiv virusa COVID-19. Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa kod žena, osobito kod onih koje su u periodu predmenopauze, zbog razine estrogena koji pomaže aktivirati imunološki sustav za borbu protiv bolesti.

Kod muškaraca, s druge strane, zbog testosterona dolazi do usporavanja odgovora imuniteta na bolest, odnosno cjepivo. Stručnjaci napominju kako su mnoga istraživanja dokazala da organizam žena jače odgovara na cjepiva, odnosno bolesti, a da je razlog tome estrogen koji potiče tijelo da stvara više T-limfocita, odnosno stanice imunološkog sustava odgovorne za staničnu imunost i pomoć ostalim leukocitima. Problem nastaje zbog neupućenosti i needuciranosti, iz kojih proizlazi strah.

Mnogi smatraju kako su ovakve nuspojave razlog za prekid ili potpuno izbjegavanje cijepljenja. No ovdje se radi o normalnoj reakciji organizma na cjepivo. Većina nuspojava prolazi nakon 24 sata, a u usporedbi s onim što donosi sâm COVID-19, nuspojave izazvane cjepivom su tek malena “žrtva” koja će vas dovesti do zdravlja i sigurnosti. Stoga, nuspojave o kojima se govori i piše ne trebaju biti razlog za paniku ili strah. One su, zapravo, samo dokaz da je vaše tijelo snažno te da je sposobno obraniti se od bolesti.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels