Isprobajte: Samo četiri žličice dnevno dovoljno je za zdravlje srca

by | 3 listopada, 2023
maslinovo ulje za zdravlje srca

Istraživanje je otkrilo da unos samo četiri žličice maslinovog ulja dnevno može imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje srca.

Ova nova studija proširila je istraživanje dr. Billa Mullena, višeg znanstvenog suradnika za kardiovaskularno i metaboličko zdravlje na Sveučilištu u Glasgowu, koje je ranije pokazalo da maslinovo ulje može pozitivno utjecati na prisutnost određenih “biomarkera” povezanih sa zdravljem srca.

Ovi biomarkeri su proteinski fragmenti koji mogu ukazivati na rizik od razvoja koronarne arterijske bolesti (CAD) čak i prije nego što se pojave simptomi, piše stylist.co.uk.

Pročitajte: Osam odličnih namirnica za brže mršavljenje 

maslinovo ulje za zdravlje srca

Ono što čini ovo istraživanje još intrigantnijim jest da su sudionici bili iz Glasgowa, istog grada kao i u prethodnom istraživanju, što dodatno potvrđuje rezultate.

Iznenađujuće je da je šest tjedana redovnog konzumiranja samo 20 ml maslinovog ulja dnevno pokazalo znatno poboljšanje zdravlja srca, dok konzumiranje istih količina repičinog i suncokretovog ulja nije imalo takav pozitivan učinak.

Ovo istraživanje ukazuje na jedinstvenu korist maslinovog ulja za zdravlje srca.

Iako postoji mnogo jednostavnih načina za brigu o zdravlju srca – od svakodnevne šetnje do brige o mentalnom zdravlju – konzumiranje 20 ml maslinovog ulja dnevno čini se kao jednostavna promjena.

Ekvivalentno je to oko samo četiri žličice, pa ako malo prelijete po salati to bi mogao biti upravo taj omjer.

Pročitajte: Četiri najbolje dijete za mršavljenje za žene iznad 50+ 

Foto: Pexels, MarianVejcik iStock / Getty Images Plus via Getty Images