Nove smjernice preporučuju mamografiju čak i prije 50. godine

Izdane su nove preporuke po kojima bi žene već s 40 godina morale na mamografiju

by | 13 svibnja, 2024
mamografija 40 godina

Utjecajna skupina medicinskih stručnjaka, US Preventive Services Task Force, preporučila je  da većina žena ide na mamografiju od svoje 40. godine.

Žene bi trebale nastaviti odlaziti na mamografiju svake druge godine kako bi se otkrio rak dojke do 74. godine – nove su ažurirane preporuke.

Ovo je značajna razlika u odnosu na prijašnje smjernice radne skupine, koje su bile da se s mamografijama svake dvije godine započne do 50. godine.

Ženama u 40-ima savjetuje se da donose pojedinačne odluke zajedno sa svojim liječnikom, ali nije bilo izričite preporuke da počnu prije svoje 50. godine.

Nova preporuka odnosi se na sve osobe koje su označene kao žene koje su pod prosječnim rizikom od raka dojke.

Preporuka se temelji na pregledu novih dokaza od strane neovisnog odbora stručnjaka u radnoj skupini. Do sada su se žene u 40-ima poticale da razgovaraju sa svojim liječnikom o tome kad započeti mamografiju na temelju svojih osobnih rizika.

Prethodna preporuka radne skupine bila je da žene započnu mamografiju s 50 godina, a da žene u dobi od 40 do 49 godina to razmotre, ovisno o osobnom riziku.

mamografija 40 godina

Dokazi su se pomaknuli u prilog preporukama za mamografiju za sve žene u dobi od 40 godina, kako kaže dr. Carol Mangione, specijalistica interne medicine na UCLA-i predsjednica Radne skupine za preventivne usluge SAD-a i koautorica novih preporuka.

“Nova i sveobuhvatnija znanost o raku dojke kod žena mlađih od 50 godina omogućila nam je da proširimo naše prethodne preporuke”, kaže Mangione.

Mangione ukazuje na porast raka dojke među ljudima u 40-ima. “Puno više žena obolijeva od raka dojke i to utječe na naše preporuke”, kaže ona, a piše npr.org.

Rak dojke drugi je vodeći uzrok smrti od raka kod žena. Oko 42 000 žena i 500 muškaraca godišnje umre od ove bolesti, prema CDC-u.

Pročitajte: 3 divne žene ispričale su nam svoja iskustva s rakom dojke 

Foto:  Andrey Sayfutdinov, Antonio_Diaz iStock/Getty Images Plus via Getty Images;