Odobren je lijek koji će pomoći protiv “navala vrućine” u menopauzi

by | 23 svibnja, 2023
nehormonalni lijek protiv menopauze

Liječenje menopauze bit će revolucionirano lijekom koji djeluje izravno na mozak kako bi spriječio valove vrućine, kako predviđaju vodeći liječnici.

SAD su odobrile prvi nehormonski lijek za menopauzu, koji je proizvela Astellas Pharma. Stručnjaci su rekli da bi tretman mogao biti revolucionaran za stotine tisuća žena za koje hormonski nadomjesni lijekovi (HNL) nisu prikladni.

Lijek, fezolinetant, odobren je u SAD-u 12. svibnja i mogao bi biti odobren za uporabu u Velikoj Britaniji do kraja godine.

Profesor Waljit Dhillo, endokrinolog s Imperial Collegea u Londonu, izjavio je kako je nevjerojatno koliko ti lijekovi djeluju te da će to u potpunosti promijeniti situaciju za mnoge žene kojima će valunge nestati u roku dva dana.

Lijek, koji procjenjuje Europska agencija za lijekove (EMA), djeluje tako da blokira moždani protein neurokinin-3 koji ima jedinstvenu ulogu u regulaciji tjelesne temperature kod žena u menopauzi.

“Ono što je doista nevjerojatno kod ovih lijekova jest koliko brzo djeluju i koliki učinak imaju”, rekao je profesor Richard Anderson, suvoditelj Centra za reproduktivno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu.

Pročitajte: Znate li što je perimenopauza? Evo na koje promjene pripaziti

Menopauza: period koji utječe na svakodnevno funkcioniranje života

Oko 70 % žena koje prolaze kroz menopauzu doživljavaju valove vrućine, a 10-20 % ih opisuje kao “gotovo nepodnošljive”, ozbiljno utječući na svakodnevni život, tjelovježbu i san, a to je simptom koji žene najčešće navodi na liječenje.

Može se osjećati kao da je val vrućine zapljusnuo gornji dio tijela, ostavljajući lice, vrat i prsa rumenima i znojnima, a neke žene osjećaju vrtoglavicu ili im lupa srce.

Budući da novi lijek djeluje izravno na put kontrole temperature, on ne zamjenjuje estrogen, koji naglo opada u menopauzi, pa ne utječe ni na širok raspon simptoma koji neke žene osjećaju, uključujući umor, slabost mišića i kostiju, vaginalnu atrofiju i promjene raspoloženja – piše The Guardian.com.

Pročitajte: Revolucija menopauze: Je li se naša percepcija ove značajne faze u životu žene konačno promijenila? 

Foto: TatyanaGl iStock/Getty Images Plus via Getty Images