Prva OTC kontracepcijska pilula u SAD-u sada je dostupna u nekim trgovinama

by | 4 travnja, 2024
kontracepcijska pilula bez recepta

Po prvi put žene u SAD-u mogu ući u trgovinu i kupiti zalihe kontracepcijskih pilula odmah s police, bez potrebe za receptom ili zdravstvenim osiguranjem.

Opill, prvi oralni kontraceptiv koji je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove za uporabu u slobodnoj prodaji, kako piše CNN.

Proizvod će biti dostupan u određenim trgovačkim lancima diljem zemlje, a kupci također mogu kupiti proizvod online i odabrati 30-minutno preuzimanje, jednosatnu dostavu ili dostavu na kućnu adresu.

Početkom ožujka, prve pošiljke Opilla poslane su distributerima, velikim drogerijama i ljekarnama – ali kako su te pošiljke prolazile kroz distribucijski cjevovod, trebalo je nekoliko dana ili tjedana prije nego što su kupci mogli doći do proizvoda. Taj vremenski okvir uključuje pošiljke koje stižu na mjesta distribucije i zatim se isporučuju trgovcima. Trgovci zatim pakiraju proizvod za online narudžbe ili ga stavljaju na police trgovina.

“Kako prva kontracepcijska pilula Opill, koja se izdaje bez recepta, dolazi na police trgovina, ključno je osigurati da se oni koji se suočavaju s najvećim preprekama u zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja ne suočavaju s financijskim preprekama u pristupu Opillu”, kaže dr. Raegan McDonald – Mosley, a stoji u priopćenju.

Ovaj program pomoći u troškovima važan je korak prema povećanju pristupa kontracepciji za one kojima je potrebna.

Uz ovu pomoć, osobe koje ispunjavaju uvjete mogu besplatno dobiti mjesečnu kontrolu rađanja, što im omogućuje da preuzmu kontrolu nad svojim seksualnim i reproduktivnim zdravljem bez brige o troškovima.

Opill je odobrila FDA bez dobnih ograničenja i “prikladan je za većinu ljudi u reproduktivnoj dobi da ga koriste za sprječavanje trudnoće”, stoji na njihovoj web-stranici. Opill djeluje kao “mini pilula”, koristeći samo hormon progestin za sprječavanje trudnoće. To je drukčija formula od kombinacije hormonskih kontracepcijskih pilula, koje sadrže i progestin i estrogen.

kontracepcijska pilula bez recepta

Kombinirane kontracepcijske pilule mogu predstavljati rizike za osobe s nekontroliranom hipertenzijom ili rizike krvnih ugrušaka za pušače starije od 35 godina. Kontraindikacije za tablete koje sadrže samo progestin uključuju stanja poput raka dojke ili bolesti jetre ili uzimanje određenih lijekova.

Kad se uzima prema uputama svaki dan u isto vrijeme, utvrđeno je da je Opill 98 % učinkovit u sprječavanju trudnoće.

U biti, prekretnica dostupnosti Opilla daje pacijentici kontrolu nad time kad želi započeti ili prestati uzimati svakodnevnu kontracepcijsku pilulu.

Pročitajte: Ova vrsta hrane povezana je s depresijom kod žena, pokazala je studija 

Foto: Pexels