Keto kava s maslacem i dalje je u trendu, ali koliko je zdrava?

by | 11 kolovoza, 2021
Keto kava s maslacem

Keto kava s maslacem je već neko vrijeme pravi hit, osobito kod osoba koje su na keto dijeti. Ali koliko je zapravo zdrava?

Iako mnogi misle da je u pitanju novi trend, kava s maslacem zapravo korijene vuče iz davnina. Mnoge kulture, uključujući i pastire s Himalaja, pili su kavu i čaj s maslacem. Na ovaj način, dobivali su neophodnu energiju, osobito ako žive i rade na niskim temperaturama i/ili visokoj nadmorskoj visini.

U Nepalu i Indiji ljudi i dalje piju čaj s mlijekom jaka, dok je na Tibetu jedna vrsta maslac kave tradicionalno piće.

Danas, ovaj napitak se radi ili od običnog ili od kokosovog maslaca i uglavnom ga konzumiraju osobe na keto dijeti. Neki je piju s ciljem mršavljenja, dok se drugima jednostavno sviđa taj okus. Ali koliko je ovaj napitak zapravo zdrav?

(Pročitajte: Proteinska kava je novi TikTok hit)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ✨Hacer ÖZ ÖZBEK✨ (@bera_ukbe)

Keto kava s maslacem – koliko je zapravo zdrava?

Iako mnogi influenceri tvrde da im je kava s maslacem omogućila više energije i bolju koncentraciju, najbolje je da provjerimo što kažu stručnjaci.

Sama kava sadrži antioksidanse koji utječu na povećanje energije, smanjenje rizika od razvoja nekih bolesti, a poboljšava i proces sagorijevanja masnih naslaga.

Biljni maslac sadrži antioskidanse i antiupalne sastojke koji poboljšavaju zdravlje. Bogatiji je nutrijentima od običnog mliječnog maslaca.

Kokosovo ulje štiti srce, održava ravnotežu razine kolesterola i smanjuje upale u organizmu.

Sama kava s maslacem utječe na osjećaj sitosti i povećava energiju. Samim time sprječava napadaje gladi. Ipak, kava s maslacem sadrži i do 450 kalorija u jednoj šalici od 240 ml.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da sastojci u kavi s maslacem nude određene zdravstvene beneficije, ali ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da ovi sastojci u kombinaciji s kavom jesu ili nisu zdravi.

(Pročitajte: Što je zdravije, čaj ili kava?)

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Dannko/iStock/Getty images Plus via Getty Images