Što je zdravije, čaj ili kava?

by | 10 prosinca, 2020

Postoje oni ljudi koji svoj dan započinju s limunadom, vodom ili mlijekom, no većina se ipak opredijeli na čaj ili kavu.

Iako oba napitka sadrže kofein, znate li koji je ipak zdraviji?
Razina kofeina ovisi o čaju ili kavi, o pripremi i veličini napitka. Realno, najviše kofeina sadrži hladno prešana kava 96 mg kofeina, nakon nje regularna, pa latte, ledena kava i tek onda crni čaj s 48 g kofeina, pa zeleni čaj, beskofeinska kava i na zadnjem mjestu biljni čaj s nula posto kofeina. Pa ako vam je do količine kofeina koju ćete upiti, znate da je kava još uvijek vaš izbor.

Kad je u pitanju zdravlje, kava je odličan izvor antioksidanasa, kofeina i trigonelina koji su genijalna podrška kognitivnim funkcijama i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Osim toga, protuupalna komponenta u kavi igra veliku ulogu, te dobro utječe na masnu jetru, dijabetes i zdravlje mozga. Istraživanja čak pokazuju da žene koje piju dvije do tri šalice kave dnevno imaju manje masnog tkiva ne onih koji nisu redoviti ispijači kave.

Čaj također ima brojne zdravstvene beneficije, od smirivanja mučnine, do popuštanja glavobolje i smirivanja probave. Slično kao kava, čaj također djeluje protuupalno i bogat je antioksidansima, a neka istraživanja pokazala su i da je zeleni čaj dobar za kardiovaskularni sustav.

Loše strane kofeina su te da može izazvati trnce, anksioznost, visok tlak, dehidraciju, nesanicu i glavobolje, pa pripazite ako i konzumirate kavu da to bude do maksimalno 400 mg kofeina dnevno. Ako se ne možete držati pod kontrolom ili vam kofein jednostavno smeta, prebacite se na čaj s kojim ste sigurniji. No, za koji god napitak se podlučili, dnevnu dozu konzumacije vode nemojte izbjegavati.

Foto: Unsplash

Tagovi: