Kako spriječiti ozljede u zimskim mjesecima?

Preuzmite priručnik koji je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo

by | 6 siječnja, 2024
kako spriječiti zimske ozljede

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je kratak priručnik “Sigurno na snijegu – Kako spriječiti ozljede u zimskim mjesecima” koji valja pročitati.

Prevencija ozljeda tijekom zimskih mjeseci posebno je važna jer su uvjeti često hladniji i skliski. U uvjetima hladnijeg vremena, zimske ozljede postaju izazov s kojima se mnogi suočavaju. Hladnoća, snijeg, led i skliske površine često stvaraju opasne situacije koje mogu rezultirati ozljedama. S obzirom na te čimbenike, ključno je poduzeti preventivne mjere kako biste osigurali svoju sigurnost i dobrobit tijekom zimskih mjeseci.

Mnoge ozljede koje se događaju u zimskim mjesecima nastaju zbog vremenskih uvjeta, posebice snijega i hladnoće.

Mokre i skliske površine povećavaju rizik od pada. Zimi se pogoršavaju uvjeti za vožnju zbog pojave snijega i leda na kolniku te smanjene vidljivosti uslijed magle i gustog snijega ili ledene kiše.

U sezoni “snježnih sportova” (skijanja, daskanja na snijegu, klizanja i sanjkanja) povećava se rizik od nastanka ozljeda.

Važno je naglasiti da se te ozljede u najvećoj mjeri mogu spriječiti prepoznavanjem i izbjegavanjem rizičnih čimbenika odnosno poduzimanjem preventivnih mjera.

Priručnik možete preuzeti u PDF formatu na ovom linku.

kako spriječiti zimske ozljede

Pročitajte: Želite se bolje upoznati ili pronaći unutarnji mir? Isprobajte terapiju pokretom 

Foto: Pexels, Maksym Belchenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images