Četiri načina kako reducirati plastiku kod kuće bez napora

by | 25 svibnja, 2023
zero waste život bez plastike

Plastika je postala sastavni dio našeg svakodnevnog života, no njezina široka uporaba dovela je do štetnih učinaka na okoliš i naše zdravlje.

Smanjenje izloženosti plastici kod kuće bitan je korak prema usvajanju održivijeg načina života.

Postoje očiti načini na koje plastika šteti zemlji – činjenica da je samo oko deset posto sve plastike proizvedene tijekom našeg života reciklirano, da su milijuni morskih organizama ubijeni zbog plastike koja zagađuje naše oceane i da je proizvodnja plastike glavni pokretač klimatskih promjena. Ali plastika također djeluje na ljudsko tijelo na nevidljive i podmukle načine.

Plastika je, naravno, napravljena od i s kemikalijama, od kojih su mnoge štetne za ljudsko zdravlje.

One dospijevaju u hranu iz plastičnih posuda, osobito kad se zagrijavaju.

Studija pokazuje da su sva ta izlaganja povezana s ozbiljnim štetnim zdravstvenim ishodima kao što su rak, urođene mane, oslabljen imunitet, endokrini poremećaji, razvojni i reproduktivni učinci.

Pročitajte: Ivana Vinković Vrček: “Pandemija plastike za nadolazeće generacije bit će puno gora od ove uzrokovane koronavirusom” 

Kako smanjiti uporabu plastike?

Odlučite se za višekratnu uporabu

Zamijenite jednokratne plastične predmete alternativama za višekratnu uporabu. Uložite u boce za vodu od nehrđajućeg čelika, staklene posude za čuvanje hrane i silikonske folije za hranu umjesto jednokratnih plastičnih boca, vrećica i samoljepljivih folija. Stručnjaci kažu da je za skladištenje hrane najbolje staklo, metal i keramika.

Ove izdržljive i ekološki prihvatljive alternative ne samo da smanjuju plastični otpad već također osiguravaju sigurnost vaše hrane i pića.

Napravite domaća sredstva za čišćenje

Ocat, soda bikarbona i limunov sok učinkoviti su sastojci za stvaranje višenamjenskih sredstava za čišćenje. Čuvajte ih u staklenim bocama s raspršivačima ili spremnicima za višekratnu uporabu da biste smanjili plastični otpad. Osim toga, pazite na to kakvu kozmetiku koristite te se okrenite održivim i prirodnim proizvodima kad god možete.

zero waste life

Širite svijest o smanjenju plastike

Educirajte druge o važnosti smanjenja izloženosti plastici. Razgovarajte o štetnim učincima onečišćenja plastikom s obitelji, prijateljima i susjedima. Potaknite ih na svjesne odluke i pružite im informacije o održivim alternativama.

Pazite gdje skladištite i kako kupujete hranu

Koristite platnene ili višekratne vrećice u trgovinama kada kupujete hranu. Uložite u hermetičke staklene posude ili posude za pohranjivanje osnovnih stvari. Osim toga, kompostirajte ostatke hrane i reciklirajte.

Sve to uvelike doprinosi smanjenju plastičnog otpada i zdravijem okolišu, a na kraju krajeva, sve kreće od pojedinca.

Pročitajte: 5 žena odlučnih u naumu da očuvaju prirodu upitali smo što ih motivira i daje nadu da se stvari mogu promijeniti

Foto: Igishevamaria iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels