Kako pronaći savršenu frizuru za oblik svog lica?

by | 6 travnja, 2022
bella hadid

Savršenu frizuru nije tako lako pronaći, zar ne? U slučaju da niste sigurni u kojem smjeru krenuti, neka vam kao putokaz posluži vaš oblik lica i – savjeti naših stručnjaka!

Da biste pravilno identificirali svoj oblik lica, stavite kosu iza ušiju. Iako postoje varijacije na temu, najčešći oblici lica su pravokutni, ovalni, okrugli, četvrtasti, srcoliki i dijamantni. Naš vodič pomoći će vam da otkrijete svoj oblik i pronađete odgovarajuću frizuru u skladu s njim. Naravno, ne trebate se zabrinuti ako shvatite da vaše lice ne odgovara onom obliku za koji ste u početku mislili da je vaše jer – ništa nije izgubljeno.

Pronađite savršenu frizuru za svoj oblik lica

Vaš oblik lica je pravokutan ako…

… imate jaku, izraženu liniju vilice, dok vam je čelo iste širine kao i vilica.

frizura za pravokutan oblik lica

U ovom slučaju stručnjaci predlažu da isprobate slojevite stilove jer različite dužine doprinose omekšavanju kutova. “Zavjesa” šiške u stilu 70-ih stavit će naglasak na jagodice tako što će kreirati horizontalni volumen i “uvući” čelo. Preporuka je da izbjegavate duge i ravne frizure te kreirate meku teksturu dodavanjem valova ili kovrči.

Vaš oblik lica je ovalan ako…

… je dužina vašeg lica duža od širine i imate mekšu liniju vilice.

frizura za ovalan oblik lica

Dobro izbalansiran i ženstven, ovaj oblik omogućava vam eksperimentirati sa stilovima, a najčešća smjernica za odabir odgovarajuće frizure jest način na koji kosa pada. Kratki bob izgledat će vrlo sofisticirano i chic. Ni s dužim valovima nećete pogriješiti. Osnovna stvar koju trebate imati na umu jest da obavezno dodate vlasima malo volumena, koje će izdužiti vaše lice.

Vaš oblik lica je četvrtast ako…

… je udaljenost između vaše brade i čela isto koliko i širina vašeg lica.

frizura za četvrtast oblik lica

Četvrtasto lice ima široke uglate crte, tako da prekrivanje jednog oka djeluje izuzetno laskavo. Odlučite se za meke, bočne šiške kako biste upotpunili strukturu kostiju i fokusirali se na jagodice. Možete se opredijeliti i za kratki, slojeviti bob, ili duži, također slojeviti stil da biste “omekšali” crte lica i postigli upečatljive, ženstvene rezultate.

Pročitajte: Na koje sve načine stilizirati bob frizuru?

Vaš oblik lica je srcolik ako…

… je vaše čelo šire od vilice, imate oštriju bradu, dok su vam jagodice istaknute.

frizura za srcoliki oblik lica

Kad je ovaj oblik lica u pitanju, osnovni cilj je “omekšati” vilicu. Chic lob idealna je dužina. Imajte na umu da bočne šiške sjajno upotpunjuju ovaj stil i odvlače pažnju sa šiljaste brade. Ako želite sačuvati dužinu, razmislite o kovrčama ili dužem, simetričnom bobu, koji će također doprinijeti “omekšavanju” vilice. Duboki razdjeljak bit će još jedna sjajna opcija koja će “otvoriti” vaše lice.

Vaš oblik lica je oblik dijamanta ako…

… imate uglatu vilicu i šiljastu bradu. Jagodice su najšira točka vašeg lica, dok vam se čelo spušta odražavajući kut vilice.

frizura za dijamantni oblik lica

Istaknute jagodice prednost su dijamantnog oblika lica. Izgledaju lijepo uparene s glatkim repom ili punđom koja ih stavlja u prvi plan. Također, duža, valovita kosa može savršeno dopuniti uglate značajke dijamantnog oblika lica. Da biste izbalansirali širinu vaše vilice, možete se opredijeliti i za kraće dijelove koji uokviruju lice, a koji dosežu do vilice.

Vaš oblik lica je okrugao ako…

… imate meke crte lica, a udaljenost između brade i čela ista je kao i širina vašeg lica.

frizura za okrugao oblik lica

Kada tražite pravi odabir frizure za okrugli oblik lica, izbjegavajte tupe rezove, bob, kao i kratke slojevite i kovrčave stilove koji će samo dodati volumen vašem licu. Duži pramenovi s raspoređenim slojevima, koji počinju ispod uha, bit će pun pogodak, dok i oštar pixie rez može biti dobra opcija za one koji žele androgeni izgled.

Pročitajte: 5 frizura kao stvorenih za ljeto

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: Pietro S. D’Aprano/Stringer, Dimitrios Kambouris, Frazer Harrison, Neilson Barnard, Amy Sussman, Matt Winkelmeyer/Staff, Cindy Ord/Stringer, sve Getty Images Entertainment