Tri sigurna načina koja će održati i očuvati svako prijateljstvo

by | 11 svibnja, 2022
prijateljstvo

Složit ćete se s činjenicom da, kako starite, sve je teže ponekad održavati prijateljstva. Upravo tome doprinio je život. Stalne obveze, užurbanost, poslovne obaveze, obitelj, djeca i druge stvari stavljene su kao prioritet, a odnosi s prijateljima puno su puta na čekanju. Na kraju se zapravo svedu na to da ih pretvorite u druženja samo za posebne prigode poput rođendana. Sve to, iako ste stariji i na neki način postane normalno, ali ipak postoje načini kako održati i ta prijateljstva. Samo je potrebno uložiti malo više truda.

Terapeutkinja Amy Tran na svom Instagram profilu otvoreno govori i daje savjete oko anksioznosti, odnosa, mindfulnessa, self-love… Između svega toga, govorila je i o načinima za održavanje prijateljstva odraslih te istaknula da postoje koraci kako ga održati. Iako je ona izdvojila osam načina, mi ovdje izdvajamo tri najvažnije stavke (po nama) kojih se valja držati i uz koje će svako prijateljstvo trajati puno duže:

Izdvojite vrijeme za svoje prijatelje

To ne znači da morate, kao u srednjoj školi, provoditi zajedno apsolutno svaki trenutak. I ne morate se vidjeti svaki tjedan. Ali, ipak planirajte ponekad izdvojiti vrijeme za svoje prijatelje jer će i to malo vremena koje sada provodite zajedno učvrstiti vaš odnos.

Pročitajte: Divan cvijet koji simbolizira prijateljstvo i ljubav

Preuzmite inicijativu

Svatko ponekad ima razmišljanje kojim nešto očekuje od nekog drugog. Ali, upravo od toga se morate odmaknuti. Čekanje ne donosi baš ništa, štoviše, može napraviti samo goru situaciju. Ako osjećate da se nekome želite javiti, da ga želite vidjeti – uspostavite kontakt i dogovorite se za druženje. Amy Tran, terapeutkinja, ističe da svi imamo očekivanja o tome kako bi prijateljstvo moralo izgledati. Međutim, ono ne izgleda isto sada, kada ste stariji, kao ono kakvo ste imali kada ste bili mlađi. I to je jednostavno nešto što treba prihvatiti. “Istraživanja pokazuju da nakon 25. godine gubimo više prijatelja jer se naš životni stil, vrijednosti i prioriteti mijenjaju. Dakle, u redu je ako se prijateljstva mijenjaju, a na vama je da njegujete prijateljstva unutar tih promjena.“ – piše stylist.co.uk.

Pravilno komunicirajte

Komunikacija je sve. U bilo kojem odnosu, pa isto to vrijedi i za prijateljstva. Ključ svega je u tome kako komunicirate, a ako smatrate da nešto nije u redu jednostavno sjednite zajedno i otvoreno razgovarajte o tome što vas muči. Postavite pitanja prije nego počnete stvarati bilo kakve pretpostavke ili misliti krivo. Najgora od svega je šutnja i tišina, a to dovodi do toga da se jednostavno udaljite sa svojim prijateljima. A to uistinu nitko ne želi. Zato, pametno razmišljajte i ne dopustite da ponos i tišina pokvare i unište bilo kakvo prijateljstvo koje ste stvorili.

Pročitajte: Znakovi koji upućuju na to da trebate prekinuti prijateljstvo

Pročitajte: 5 serija koje prikazuju životne borbe, ljubav i prijateljstvo bez uljepšavanja

Foto: Mikel Allica iStock/Getty Images Plus via Getty Images