Pomlađujuća njega za svaku dob: kako njegovati kožu u 20-ima i 30-ima, a kako u 60-ima

Izbjegnite akne, prevenirajte bore

by | 6 ožujka, 2023
Kako njegovati kožu u svakoj fazi života

S godinama, kako starimo, naša se koža neminovno mijenja. Ono što nam je odlično služilo u 20-ima, najvjerojatnije neće puno pomoći u 30-ima. Jednako tako, nanošenje pomlađujućih proizvoda namijenjenih 40-godišnjakinjama u 20-im godinama neće imati prevelikog efekta, već ćete uzaludno baciti novac, a možete iritirati kožu i prouzrokovati akne.

No kad su u pitanju osnove njege lica, jedna se stvar nikad ne mijenja. Bilo da imate 20 ili ste ušli u 60., bazični principi očuvanja zdravlja kože jednaki su. Ključno je čuvati i obnavljati epidermalnu barijeru od vanjskih oštećenja, poput UV zračenja, polutanata i duhanskog dima, te se kloniti nezdrave prehrane i stresa, koji jednako štetno djeluju na vaš ten.

Ako vam je cilj što dulje zadržati blistavi, mladenački izgled, skrojite ritual čišćenja i njege prema svakom desetljeću života. Prevencija i razvijanje dobrih beauty navika lajtmotivi su u 20-ima i 30-ima, a u kasnijoj dobi, oslonite se na znanost i pomlađujuće tretmane.

Kako njegovati kožu u svakoj fazi života

Kako njegovati kožu u svakoj fazi života

20-e

Do sada se smatralo da mladolikoj koži ne treba ništa doli hidratantni proizvod i da se tek iza 35. godine funkcije u koži počinju usporavati. Međutim, nova istraživanja pokazuju da starenje kože počinje već u ranim 20-ima.

Premda u ovoj dobi ne možete primijetiti vidljive znakove starenja, ono se očituje na staničnoj razini, smanjenom proizvodnjom antioksidansa, zbog čega i mlada koža postaje sklona oksidativnom stresu i oštećenjima.

Prema tome, najbolje vrijeme za uvođenje seruma s antioksidansima, poput vitamina C ili ekstrakta zelenog čaja već je na završnim godinama fakulteta. Naravno, uz obavezno korištenje hidratantne kreme, kao i kreme sa zaštitnim faktorom kako biste prevenirali sunčeva oštećenja.

Njega kože u 20-ima Njega kože u 20-ima

30-e

Nakon 30., na licu se polako počinju otkrivati sunčeva oštećenja u obliku hiperpigmentacije i tankih linija. A kod nekih žena usporeniji proces regeneracije stanica kožu može učiniti sivom i beživotnom. Dobra je vijest da još imate vremena iskorijeniti ove probleme.

Ako još niste, u beauty rutinu uvedite kremu za njegu područja oko očiju, kao i bogatu noćnu njegu, primjerice pomlađujuće serume s aminokiselinama, hijaluronom ili vitaminom C ili kreme s niskom koncentracijom retinola ili bakuchiolom. A kako biste prolongirali nastanak ili ublažili neželjene promjene uzrokovane fotostarenjem, usvojite ono o čemu već i ptice na grani cvrkuću: korištenje kreme sa zaštitnim faktorom (čak i zimi), 7-8 sati kvalitetnog sna, uravnotežena prehrana, dodaci prehrani (antioksidansi!), hidratacija iznutra i redovita fizička aktivnost, esencijalni su postulati za očuvanje zdravlja i ljepote kože.

Trebamo li napomenuti da je krajnji je čas da odbacite cigarete kako biste izbjegli tzv. “pušačko“ lice kojeg odlikuje sivi, suhi ten, preuranjeni manjak tonusa i bore, posebno oko usana.

Njega kože u 30-ima Njega kože u 30-ima

40-e

Smanjenje estrogena i perimenopauza glavni su krivci za dramatične promjene koje se mogu primijetiti u ovoj dekadi života. Bore se produbljuju, a koža postaje suša i manje elastična, ali nemojte odmah odbaciti sve nade.

Dokazano je da su geni odgovorni za svega 20-30 posto izgleda što znači da proces starenja kontroliramo sami – svojim svakodnevnim životnim izborima. Uravnoteženu prehranu obogatite adaptogenim namirnicama (npr. Rhodiola ili Cordyceps gljiva) koje smanjuju kortizol, hormon stresa koji oštećuje stanice i usto, poboljšavaju raspoloženje, osnažuju imunitet i smanjuju osjećaj umora.

Da biste nastavili izgledati jednako mladoliko kako se iznutra osjećate, zdrav život poduprite kozmetičkim pripravcima s retinolom, pomlađujućim dermatološkim tretmanima i vječnim klasikom – hidratacijom maskama, serumima i kremama.

Prije nego posegnete za filerima i drastičnim kozmetičkim mjerama, dajte priliku prirodnim metodama – redovita masaža, kao i tzv. joga za lice mogu vidljivo pomladiti kožu u samo nekoliko tjedana. Kako je koža lica priljubljena tik uz mišiće i prati njihov oblik, aktivacijom mišićima vraćamo punoću i tonus zbog čega koža postaje čvršća i napetija.

Njega kože u 40-ima Njega kože u 40-ima

50-e

Sve više žena proglašava ovu dob najboljim i najsretnijim razdobljem života, usprkos hormonalnim promjenama koje negativno utječu na njihov izgled. Koža postaje tanja, počinje se opuštati zbog manjka kolagena, smeđe mrlje su brojnije i vidljivije, a ten postaje izrazito suh.

U ovoj je dekadi najvažnije, dva puta dnevno “bildati“ kolagen i održavati kožu hidratiziranom pomlađujućim kremama s lipidima, glikolnom kiselinom, peptidima ili retinolom, bogatom noćnom njegom te njegujućim biljnim uljima, poput argana ili divlje ruže.

Čistače za lice koje ste do sada koristili zamijenite onima s bogatim, hidratantnim formulama, a kako biste ublažile hiperpigmentacijske mrlje posegnite za preparatima protiv mrlji koji su na bazi azelaične kiseline, ili bržim rješenjem – laserskim tretmanima.

Njega kože u 50-ima Njega kože u 50-ima

60+

Njegujući rituali u zreloj dobi ostaju slični onima koje ste prakticirali u 50-ima. Hidracija i zaštita kože od sunca kako biste održali čvrstoću kože i ublažili nastanak diskoloracijskih mrlja su osnova.

Ono što se mijenja u ovom razdoblju je da koža kod mnogih žena postane izrazito osjetljiva i reaktivna. To se događa zato što je suša i tanja te zato što barijera kože gubi svoju zaštitnu funkciju pa “propušta“ iritante ispod površine. Da biste to izbjegli, smanjite korištenje pilinga i eksfolijanata na svega jednom mjesečno.

Za njegu lica, koristite isključivo umirujuće dermatološke proizvode za fragilnu kožu sklonu crvenilu i ekcemima, kao i njegujuće preparate s antioksidansima koji će ublažiti upale. Dajte priliku pomlađujućim dermatološkim tretmanima, a kod kuće iskušajte tzv. jogu za lice.

Njega kože u 60-ima Njega kože u 60-ima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte: Pronašli smo fantastične hidratantne kreme za lice – do 100 kuna

Foto: iStock/Getty Images Plus, PR