Pod svaku cijenu izbjegavajte ovaj sastojak u čistačima za lice ako imate osjetljivu kožu

Vaš ten postaje skloniji upalama i iritacijama

by | 16 veljače, 2023
benzoil peroksid

Ako vas često muči crvenilo, peckanje ili svrbež, vjerojatno imate osjetljivu kožu. I sigurno već znate da se vaš ten može pogoršati u dodiru s različitim okidačima, bilo da je u pitanju vruće ili hladno vrijeme, začinjena hrana, preparati za njegu kože ili šminka. Čini li vam se da vam nešto u vašoj svakodnevnoj rutini njege kože smeta, točnije u preparatu za čišćenje lica, jedan je sastojak koji može iritirati i isušiti osjetljivu kožu.

Sastojak o kojemu govorimo zove se benzoil peroksid. Često se nalazi u formulama krema, gelova ili losiona, a koristi se za liječenje blagih do umjerenih akni. Ova sintetička molekula izvrsna je za liječenje blagih akni i može se učinkovito riješiti bakterija i odumrlih stanica kože koje zatvaraju pore, ali ako imate fragilnu i reaktivnu kožu, benzoil peroksid može pogoršati problem.

Benzoil peroksid snižava pH kože

Dermatolozi tvrde da ovaj sastojak snižava pH razinu kože te ona postaje osjetljivija i sklonija upalama i iritacijama. “Osobama s osjetljivom kožom predlažem da izbjegavaju benzoil peroksida u preparatima za čišćenje čak i ako imaju akne”, kaže dr. Elaine F. Kung, njujorška dermatologinja.

“Procjenjuje se da 4,5 posto ljudi može biti alergično na benzoil peroksid, a kod ostalih koža može biti nadražena ovim sastojkom iako je učinkovit za akne. To je zato što se benzoil peroksid na koži razgrađuje oslobađajući benzojevu kiselinu i slobodne radikale kisika. Benzojeva kiselina snižava pH kože, što može biti netolerantno za osobe s osjetljivom kožom.”

benzoil peroksid u čistačima za lice

 

Dovodi do suhoće i ljuštenja kože

Benzoil peroksid djeluje tako da ljušti kožu kako bi se riješio odumrlih stanica kože, prekomjerne masnoće i bakterija koje uzrokuju akne. Takvi učinci mogu dovesti do suhoće, kao i crvenila i ljuštenja kože.

Dakle, ako je vaša koža osjetljiva, ispitajte koji se sastojci kriju u preparatima koje svaki dan nanosite na kožu. Ako u formulama nađete benzoil peroksid, nemojte koristiti taj preparat barem dva do tri tjedna. Ako vaša koža počne pokazivati znakove zacjeljivanja i regeneracije, možda je najbolje da izbjegavate ovaj sastojak.

Pročitajte: Je li odzvonilo hijaluronu? Poliglutaminska kiselina novi je hidratantni heroj u gradu!

Foto: iStock/Getty Images Plus