Osjetljiva koža: Što je uzrok, kako se brinuti o njoj i kako je osnažiti?

by | 24 svibnja, 2022
osjetljiva koža uzroci

Jeste li znali da 60 posto ljudi na svijetu pati od osjetljivosti kože? Iako osjetljiva koža nije službeno klasificirana kao bolest, odnosno ozbiljno medicinsko stanje, osobe s ovim tipom kože jako dobro znaju da ovo stanje može značajno utjecati na kvalitetu života. Čak su ga i dermatolozi u Međunarodnom forumu za proučavanje svrbeža 2017. godine službeno nazvali sindrom osjetljive kože.

Iako će se simptomi kojima je popraćena osjetljiva koža razlikovati od osobe do osobe, stručnjaci se slažu oko najčešćih problema i uzroka koji dolaze u paru s ovim tipom kože.

Kako prepoznati osjetljivu kožu i što je uzrok?

Najbolji način za otkrivanje vašeg tipa kože bit će odlazak dermatologu, no osnovne smjernice koje upućuju na osjetljivu kožu jesu netolerancija i reaktivnost kože na određene proizvode i sastojke, poput parfema, sapuna, deterdženata, mirisa, određenih proizvoda za njegu kože ili pak proizvoda za čišćenje doma. Podražaji mogu biti i zagađenje, visoke ili niske temperatura, kao i hormoni, umor i brijanje. Neki od uzroka osjetljivosti kože također mogu biti dermatološki problemi poput ekcema, rosaceje ili alergijskog te kontaktnog dermatitisa, iznimno suhe kože, oštećene kože, pretjerano izlaganje okolišnim faktorima poput sunca ili vjetra, a tu su i genetski faktori, spol te dob, koji mogu imati ulogu u stupnju osjetljivosti kože.

Pokazatelji u obliku privremenog crvenila, svrbeža, peckanja, osjećaja žarenja i zatezanja ono su na temelju čega ćete znati da imate osjetljivu kožu. U suštini, osjetljivost uzrokuju živčani završeci u gornjem sloju kože. Iritacija ovih završetaka živaca događa se kad je prirodna barijera kože narušena ili oslabljena zbog gore navedenih okidača. I dok svaka koža može reagirati na poneki sastojak, osobe s osjetljivom kožom puno češće će primjećivati simptome osjetljivosti.

bioderma osjetljiva koža

Prirodni ili inducirani izvor osjetljivosti

Zanimljivo jest da je BIODERMA Laboratorij nedavno otkrio kako osjetljivost kože može imati dva izvora, prirodni ili inducirani. Prirodna osjetljivost je zapravo osjetljivost kože iznutra koja je nastala zbog disfunkcije živčanih vlakana koji pretjerano reagiraju kad su izloženi iritansima te je ona trajno prisutna. Inducirana osjetljivost nastaje kod nekih osoba zbog njihovog načina života i agresora iz okoline poput stresa, zagađenja i vremena te je ona privremena. Simptomi su jednaki za oba izvora i ovakva koža traži konkretnu njegu koja će dugoročno povratiti njezinu ravnotežu.

Kako se brinuti o osjetljivoj koži?

Osjetljiva koža podrazumijeva njegu koja uključuje čišćenje i hidriranje, no posebna se pažnja mora pridati sastojcima. Sastojci koje bi osobe s osjetljivom kožom morale izbjegavati u kozmetičkim proizvodima jesu sapun, alkohol, antibakterijski ili dezodoransni sastojci te retinoidi ili alfa-hidroksi kiseline. Imate li osjetljivu kožu, Američko udruženje dermatologa preporučuje i izbjegavanje vodootporne kozmetike i stare kozmetike.

Možemo li trajno osnažiti osjetljivu kožu?

Dosadašnja njega za osjetljivu kožu bila je pasivna i držala ju je u “mjehuriću” kako bi ju zaštitila od vanjskih agresora. Vjerovalo se da takvu kožu treba zaštiti od okoline umjesto da ju se nauči kako da se sama bolje brani. S novim saznanjima, BIODERMA je predstavila svoju novu dermatološku inovaciju kao rješenje za osjetljivu i senzibilnu kožu – Sensibio Defensive njegu koja umiruje i aktivno djeluje na jačanje osjetljive kože i poboljšanje njezine samoobrane.

bioderma Sensibio Defensive

Nova Sensibio Defensive njega dolazi u dvije teksture kako bi se prilagodila svim tipovima kože – lagana i svježa tekstura ili bogata i hranjiva tekstura. Uz to, sadrži ekskluzivnu Defensive tehnologiju koja djeluje na uzroke osjetljivosti, umiruje i hidrira kožu, jača njezinu barijeru te joj pruža antioksidativnu zaštitu.

Koji to aktivni sastojci čine ovu tehnologiju posebnom?

– Karnozin i vitamin E – imaju zaštitno antioksidativno djelovanje.
– Tetrapeptid-10 – jača kožnu barijeru i na taj način sprječava prodiranje iritanasa.
– Polifenoli crvene kadulje – s dvostrukim protuupalnim djelovanjem umiruju kožu i uče ju kako da se bolje brani od iritanasa.

Sensibio Defensive bioderma

Foto: golubovy/iStock via Getty Images Plus, PR