Dvije taktike bitne su za pravilno liječenje hipertenzije

Pravilnim liječenjem ove bolesti može se spriječiti 76 milijuna smrti

by | 25 rujna, 2023
hipertenzija

Opasni učinci visokog krvnog tlaka istaknuti su u novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje identificira ovo stanje kao jedan od vodećih čimbenika rizika za smrt i invaliditet u svijetu te ističe da bi se pravilnim liječenjem moglo spriječiti 76 milijuna smrti globalno do 2050. godine, prenosi CNN.

Prvo izvješće WHO-a o globalnom utjecaju visokog krvnog tlaka, također poznatog kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv “tihog ubojice”.

Hipertenzija, kategorizirana kao očitanje krvnog tlaka od 140/90 mmHg ili više, pogađa jednu od tri odrasle osobe u svijetu, prema izvješću.

To obično dovodi do niza drugih zdravstvenih problema uključujući moždani udar, srčani udar, zatajenje srca i oštećenje bubrega.

“Hipertenzija se može učinkovito kontrolirati jednostavnim, jeftinim režimima liječenja, a ipak ju je kontrolirala samo jedna od pet osoba s hipertenzijom”, rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a.

Povećanje broja ljudi koji se učinkovito liječe od hipertenzije moglo bi spriječiti 76 milijuna smrti između 2023. i 2050. godine, prema WHO-u, a prenosi n1info.com.

Ove preventivne mjere uključuju zdravu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola i duhana te redovito vježbanje, prema izvješću. Te bi se strategije trebale provoditi u posebnim okruženjima poput škola i na radnom mjestu kako bi se dodatno promicali izbori zdravijeg načina života, navodi se.

Druga taktika jest smanjenje dnevnog unosa soli.

“Većina srčanih i moždanih udara u današnjem svijetu može se spriječiti pristupačnim, sigurnim, dostupnim lijekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli”, rekao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i globalni veleposlanik WHO-a za nezarazne bolesti i ozljede.

Preporučeni unos soli razlikuje se od zemlje do zemlje, ali WHO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procijenjeni globalni prosječni unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, prema organizaciji.

Godine 2013. sve 194 zemlje članice WHO-a obvezale su se smanjiti unos soli za 30 posto do 2025., ali izvješće objavljeno ove godine pokazalo je da je samo pet posto provelo sveobuhvatnu politiku smanjenja soli.

Pročitajte: Što je paraliza sna i kako stati na kraj ovom vrlo neugodnom poremećaju spavanja? 

Hipertenzija: povišeni krvni  tlak

Hipertenzija, također poznata kao visoki krvni tlak, jest često medicinsko stanje koje se karakterizira povišenim krvnim tlakom u arterijama.

Normalan krvni tlak obično iznosi oko 120/80 mm Hg, pri čemu 120 predstavlja sistolički tlak (tlak tijekom kontrakcije srca) i 80 predstavlja dijastolički tlak (tlak tijekom opuštanja srca).

Ovo stanje može biti ozbiljno i dugoročno štetno za zdravlje jer povećava rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, moždani udar, oštećenje bubrega i oštećenje krvnih žila.

Hipertenziju je često moguće spriječiti ili kontrolirati promjenom načina života.

To uključuje zdravu prehranu s niskim unosom soli, redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne mase, ograničavanje konzumacije alkohola i prestanak pušenja.

Pročitajte: Kasni odlazak u krevet povećava rizik od ove bolesti, pokazala studija 

Foto: TatyanaGl iStock/Getty Images Plus via Getty Images